mandag 2. juli 2018

Lesemåned mai 2018

Jada -mai. Juni kommer nok også etterhvert... Hele ti bøker lest i mai, selv om april nok skal ha mesteparten av æren for noen av dem. Hele tre diktsamlinger, det tilhører sjeldenhetene. Flere favorittforfattere og skandaløse kvinner, Burma, den franske riviera og det svenske bondelandet. Seks kvinner (egentlig fem - Mary S. Lowell ble tilfeldigvis representert med to bøker) og fire menn, fire engelsk, to nynorsk og en svensk.

Kate Tempest - Let them eat chaos
Spoken word poetry - hverken fenomenet eller forfatteren var særlig kjent for meg før utdrag av dette diktet ble brukt som lydspor til verket Picture a vacuum i Nasjonalballettens Speeless beauty i fjor. Syv mennesker i London er våkne på akkurat samme tidspunkt - 04.18 - og funderer over livet, fortid og framtid, til en storm lokker dem ut. Historiefortellende poesi hvor både form og innhold engasjerer, også uten ballettdansere. (egen bokhylle - selvfølgelig kjøpt i etterkant av forestillingen)

Mary S. Lovell - A scandalous life
En biografi om lady Jane Digby, som skapte skandaler på løpende bånd i engelsk og europeisk sosietet på 1800-tallet. Ekteskap og skilsmisser, utenomekteskapelige forhold og barn, før hun endte med å gifte seg med en 20 år yngre beduin og tilbringe resten av livet i Syria. Et skandaløst liv, men et spennende et - og det ligger jo i kortene at en kvinne som lever et sånt liv er smart og ressurssterk på så mange måter. Aller mest spennende er å lese om livet i mellomøsten på den tiden - et sted få europeere hadde vært. (egen bokhylle)

Under et tre i Dronningparken med lady Jane Digby


Henry Notaker (red.) - Viser og vers om mat og drikke
Diktantologi - og som så mange i genren ganske så variert innhold, både hva stil, form og interesse angår. (Arvet)

Bodil Stenseth - Sangerinnen : Cally Monrads liv og kunst
Teaterinspirert lesing - en direkte følge av å ha sett Det Norske Teatrets Cally. Cally Monrad var sangerinne og forfatterinne kjent både for sin stemme og sitt privatliv - hennes forbruk av ektemann sto ikke tilbake for Jane Digby... Hun var også Det Norske Teatrets første (og til nå eneste) kvinnelige sjef, innsatt av NS under krigen. Hennes kobling til og medlemskap i NS er nok mye av forklaringen på at hun ikke har blitt husket, jeg var overrasket da jeg leste hvor kjent hun var, både i Norge og utlandet, i sin tid. Boka var dessverre ingen stor opplevelse, ikke minst på grunn av forfatterens hang til å spekulere i hva både Cally Monrad og andre kan ha trodd og ment og tenkt og følt i enhver situasjon. Jeg er også skeptisk til hvor mange konklusjoner man han trekke om faktisk hendelser på bakgrunn av en roman, uansett hvor selvbiografisk den antas å ha vært. Dessuten blir det, som i boka om Mitford-familien et spørsmål om hvor mye man i ettertid skal prøve å forsvare, forstå og forklare tvilsomme politiske valg. Se heller teaterstykket, det settes opp igjen i høst (lånt på biblioteket)

På balkongen med Cally Monrad


Ian McEwan - Tidebarn
En av 70-årsjubilant McEwans tidligere, men heldigvis ikke av de mest makabre. Om forsvunne barn, voksne som går i barndommen, barn som er, var og har vært og om Storbritannias 80-tall. Som så ofte før er virkelighetsspeilet til McEwan en anelse bulkete - ikke mye, men nok til at man stusser og må tenke en gang til. Han skuffer aldri, men oversettelsen kunne vært bedre. Man remeniserer for eksempel ikke på norsk - boka var full av sånne anglisismer. (arvet)


Søndag i det grønne med Ian McEwan.

Jon Fosse - Det er Ales
Mer teaterlesing - oppsetningen av denne så jeg på Det Norske i fjor... Umiskjennelig Fosse (det er en god ting...), med liv og død og hav og ensomhet, få ord og enda færre punktum. Foregår med største selvfølgelighet på minst tre tidsplan samtidig. (egen bokhylle)

Gertrud Hellbrand - Veterinären
Veterinären er en svensk hestebok for voksne - jeg oppdaget fort mitt begrensede vokabular på det området (både på svensk og norsk)... Strengt tatt er det vel en tre generasjoners slektskrønike, men ridning, hestesport og -avl er en viktig del av den litt for omfattende historien. Det er mange personer, mange hendelser og en tidvis nokså flisete rød tråd; kombinert med en svært ukronologisk fortellerstil glipper både oversikt og sammenheng innimellom. En god bok som hadde blitt bedre om den var hundre sider kortere enn de nesten 500 den ender på. Det var dette med kill your darlings... (egen bokhylle)

Halldis Moren Vesaas - Dikt i samling
Å lese Halldis Moren Vesaas i kronologisk rekkefølge er neste som å lese en selvbiografi. Ungpikedrømmer, forelske, ekteskap og barn, krigen, aldring og sorg, barnebarn og ny forelskelse. Knapt noen har vel skrevet vakrere om det nære og hverdagslige. (egen bokhylle)

Mary S. Lovell - The Riviera Set
Mary S. Lovells bok om livet på den franske riviera hadde nok tjent på en streng redaktør. Tittelen The Riviera Set 1920-1960 : The golden years of glamour and excess antyder en bred tilnærming, mens hun i introduksjonen sier at hun skal konsentrere seg om én spesiell standvilla og de som bodde der. Så vier hun bokas første fjerdedel til en biografi om den amerikanske skuespilleren Maxine Elliott - før hun bygde nevne villa. Boka forsetter å hoppe rundt etter forfatterens forgodtbefinnende - en stund holder hun seg til Elliott og hennes gjester (Churchill var en hyppig gjest og en gjenganger i boka) på rivieraen, så følger hun hertugen og hertuginnen av Windsor hit og dit (primært andre steder enn på rivieraen), selv om de hadde svært lite tilknytning til Eliott og hennes villa. Prins Aly Khan og Rita Hayworth, som var husets senere eiere, følges tett, men vel så mye helt andre steder enn i huset hvor de ikke tilbragte all verdens tid. Lovell blir aldri enig med seg selv om hvilken bok hun egentlig vil skrive, og da blir resultatet og helheten (mangelen på...) deretter. (egen bokhylle, kjøpt i år)

Den franske riviera hjemme i lesestolen (med fruktfat og julekaktus)


Amitav Ghosh - The Glass Palace
En bredt anlagt roman som starter i Burma sent på 1800-tallet, britene har tatt over og sendt kongen i eksil. Bokas 550 sider dekker 110 år, tre generasjoner, to kriger, Burma og India, elefanter og gummiplantasjer, kolonialisme og frihetskamp - for å nevne noe... Jeg var veldig begeistret for Ghoshs trilogi fra Kina og opiumskrigen, som jeg lesten noen år siden - det er med stor glede jeg kan melde at han har levd opp til forventningene igjen. (egen bokhylle)

Glasspalass og blomstrende magnolia i Slottsparken.

Kjøpt
Jeg ikke bare leste mye i mai, jeg kjøpte mjye også. Mye av den skylda må legges på bruktbutikken som lokket med posesalg...

Tony Kushner - Angels in America (drama) Etter å ha sett Nationaltheatrets fantastiske oppsetning var jo lysten og behovet for å lese originalteksten uunngåelig... Allerede lest (Bokklubben.no)
Maggie Fergusson (red.) - Treasure palaces (essays) Kjente forfattere som Ali Smith og Alan Hollinghurst skriver om sine museumsopplevelser. (bokklubben.no)
Mohammed Hanif - A case of exploding mangos (roman) Visstnok veldig morsom pakistansk rom om en flystyrt. Og mangoer. Og mye annet. Den hadde meg på tittelen, strengt tatt... (bokklubben.no)
Salmer 1997 (sangbok) - Tillegg til salmeboken, utgitt i 1997. Mye gamle TenSing-minner. Vi har allerede hatt kvalitetstid ved tangentene... (bruktbutikk)
Anna Vika - Japan i drageåret (sakprosa) Drageåret det er snakk om er 1952. Boka, utgitt i 1953, er skrevet at en norsk misjonær som håpet å "gi et bilde av livet i Japan i dag". (bruktbutikk)
Jill Ker Conway (red.) - Written by herself. Antologi med selvbiografiske skrifter fra amerikanske kvinner på 18- og 1900-tallet, forskere, forfattere og foregangskvinner.
Ali Smith - Hotel world. (roman) Etter å ha lest to bøker av henne har jeg kommet dit at jeg trenger å lese alt Ali Smith har skrevet, så da slår jeg jo til når en bruktmuligehet byr seg. Dette er en av hennes eldre og tar utgangspunkt i en på omslaget ikke nærmere beskrevet hendelse på et hotell. (bruktbutikk)
Lisa Strømme - The strawberry girl (roman) Om kvinnene rundt Munch på Åsgårdstrand sommeren 1893. Temaet og forfatterens navn fikk meg til å lure på om boka egentlig var norsk (i så fall så jeg ikke poenget med å kjøpe den på engelsk), men forfatteren er britisk og gift med en norsk mann. (bruktbutikk)
Kate O'Brien - The land of spices (roman) Fra innsiden av et irsk kloster. I følge forfatteromtalen ble boka ansett som umoralsk da den kom i 1942, det er jo alltid lovende... Allerede lest. (bruktbutikk)
Toni Morrison - Beloved (roman) Av klassikerne man bør lese, å ha den i hylla er jo en god start... (bruktbutikk)

2 kommentarer:

aariho sa...

Mye interessant litteratur her! Jeg har nedlagt forbud for meg sjøl når det gjelder kjøp av bøker, loppemarked også inkludert! Prøver å bruke biblioteket mest mulig. Men fristelsen ligger der latent.....

HildeSol sa...

Jeg har selvpålagt kjøpeforbud på nyere norsk skjønnlitteratur, for det får jeg alltids tak i, og bruker biblioteket en del (jeg jobber tross alt der...), men det er jo så mange bøker der ute jeg trenger å ha... Det bærer unektelig bokhyllene (og leiligheten...) min preg av, så jeg prøver å kvitte meg med litt også, men det er mye vanskeligere. Selv om jeg har lest boka, ikke var spesielt begeistret for den og ikke har tenkt å lese den igjen, kan den jo være nyttig å ha...?