søndag 11. mars 2018

Lesemåned februar 2018

Seks leste også i februar. To romaner, politikk og historie, det store russiske imperiet og den lille husmorlivet, musikal og skihopping. Rykende fersk og god gammel årgang. To menn, to på engelsk og resten på norsk og bare norsk og amerikansk.

Steven Suskin (red.) - The Great Comet
En musikal basert på et lite utdrag av Tolstojs Krig og fred, som starter som et bittelite teaterprosjekt framført i omgivelser som minner mer om en russisk klubb og hvor hele salen er scene og ender på Broadway med Josh Groban i en ledende rolle - det er klart sånt appellerer til musikalnerden. Og når det da finnes en hel bok viet til dette, som følger stykkes utvikling og har intervjuer og bidrag fra involverte på alle kanter - komponist/forfatter, skuespillere, koreograf, kostymeansvarlig - i tillegg til fullstendige sangtekster, komplett med forfatterens notater og kommentarer, er det jo åpenbart at jeg må lese den. Jeg kommer dessverre neppe noen gang til å få sett Natasha, Pierre and the Great Comet of 1812, men nå vet jeg hvertfall alt jeg trenger å vite om den (samt en del jeg sikkert ikke trengte å vite)... (egen bokhylle)
Iris Furu - Husmorboka
Sekundærlitteratur til min samling husmor- og kvinnebøker fra 50-og 60-tallet. Om husmorens hverdagsliv på 50-tallet og alle forventningene hun hadde å forholde seg til - ikke minst fra nettopp alle husmorbøkene (jeg har en ikke ubetydelig andel av bøkene hun referer til i mitt eie -denne, for eksempel). Underholdende og interessant, men den sluttet litt for brått - jeg savner et litt oppsummerende sluttkapittel, eller i det minste et avsnitt eller to som samler litt tråder. (egen bokhylle)

Edna Ferber - Teaterbåten
Bedre kjent som musikal med originaltittelen ShowBoat for de fleste. Det refereres stadig til menn i prins Albert-jakker - typisk eksempel på at boka ikke er helt ny... Min norske utgave ble utgitt i 1947, tjue år etter originalen. Teaterbåt på Mississippi og gambling i Chicago i tiårene rundt forrige århundreskifte. Uten å avsløre for mye kan jeg si at jeg likte slutten bedre i bokform enn på film - mindre kliss, mer kvinnekraft... (egen bokhylle)

Michael Wolff - Fire and fury
Nysgjerrigheten tok overhånd - Michael Wolffs mye omtalte rapport fra innsiden av Trump-administrasjonen. måtte kjøpes og leses. Når virkeligheten overgår fantasien... Denne var tung og tidkrevende. Litt bedre kjennskap til det amerikanske politiske systemet hadde sikkert hjulpet, det er mange titler og begrep jeg ikke umiddelbart kan plassere i landskapet, og mange navn å holde styr på. Hvis den er i nærheten av å skildre de faktiske forhold i det hvite hus er det egentlig ganske skremmende - her kommer ingen godt ut av det, og Trump minst av alle. (nyinnkjøpt)


Så du trodde du skulle lese, du...?

Thorvald Steen - Vekten av snøkrystaller
Årets første leste mannlige forfatter. Vekten av snøkrystaller er noe så sjeldent som en roman om skihopping. OK, det er vel kanskje vel så mye en roman om familiehemmeligheter, foreldre, barn og sykdom, men det var skihoppingen som gjorde at den havnet i hyllen min... Der har den stått skammelig lenge, men bøker har heldigvis ikke holdbarhetsdato. (egen bokhylle)

Erika Fatland - Grensen
Fatlands ni måneders lange reise langs hele den russiske grensen tar sin tid - ikke bare er den lang, men den er så spekket med informasjon og fakta og navn og tall og historier at det er begrenset hvor mange kapitler jeg orker å lese i slengen uten pauser for å absorbere og fordøye. Veldig spennende og interessant bok, og for en reise -jeg er imponert over at hun klarer og orker og tør gjennomføre en sånn tur helt alene. Så mange mennesker og historier som gjør inntrykk, hvis jeg først begynner å komme med eksempler blir jeg aldri ferdig... Hun streifer innom flere hundre års russisk ekspansjonshistorie, miljøutfordringer, isbjørner, sjøsyke, religion, utbryterrepublikker, drikkevaner og polarhelter, for å nevne noe. Min eneste innvending er at jeg gjerne skulle hatt et register. (egen bokhylle, julegave)

Kjøpt
Jeg har lest flere enn jeg har kjøpt, alle er kjøpt i fysisk bokhandel og ingen kostet mer enn 50 kroner - det må vel kunne sies å være en god måned?

Anne Enright - Veien ved Boolavaun Irsk familiehistorie. Jeg har ikke hørt om hverken forfatter eller tittel, men den hadde overbevisende blurber fra både the Guardian, the Times og Ney York Times, samt en like overbevisende prislapp... (bokhandel)
Lesehistorier (F'293) Metalesing - jeg får aldri nok... (bokhandel)
Colm Tóibín - Marias testamente Tóibín har jeg lest med hell før. Han har til og med fått meg til å like noveller, det i seg selv gjør det jo verdt å prøve ham igjen. (bokhandel)
Mary Ann Shaffer og Annie Barrows - The Guernsey Literary and Potato Peel Pie Society Dagen etter at jeg hadde diskutert denne med tre venninner, som alle har elsket den lenge, sto den foran meg på Fretex, Av og til skal man ta et hint... Lesing pågår. (Fretex)
Cheryl Moss Tyler - And you invited me in Ny fullstendig ukjent roman med tiltalende tilbudspris. Om homofili, aids og religion. (bokhandel)


Lesetid, cookie og te på Det Norske Teatret i påvente av lunsj og lyrikk. I mars har jeg hørt Svein Roger Karlsen lese Tor Jonsson og Stein Torleif Bjella, og Oddgeir Thune lese Johan Harstad. Dessuten hadde jeg gleden av å høre selveste Ian McEwan forelese om det litterære selv'et på Litteraturhuset.

Ingen kommentarer: