lørdag 21. januar 2017

Lesemåned november 2016

November ser ikke så imponerende ut i antall titler - bare fem fullførte bøker. I antall sider var den derimot slett ikke så verst - Oates alene er på drøyt 800, og jeg kom over halvveis i en annen 800-siders murstein, Dominon, som ble fullført i desember. Fire kvinner, fire bokmål, fire biografiske i varierende fiksjonsgrad.

Jan Guillou - Ekte amerikanske jeans
Guillous millenniumskrønike, som begynte med Brobyggerne, fortsetter og dekker nå så mange generasjoner og personer at jeg sterkt ønsker meg et familietre... Krigen er tilbakelagt, velstanden øker, men familier splittes. Boka har en slags meta-form - 12-13 år gamle Eric forteller tilsynelatende om sitt liv på 50-tallet, samtidig som den voksne Eric - den egentlige fortelleren - med jevne mellomrom kommenterer sin egen skriving og oppvekst i brev til sin tante Helene. Som med flere av de andre bøkene i denne serien er det vanskelig å bedømme den som en selvstendig bok, for den er så tydelig en i rekken av mange. Det blir mange halvkvedede viser - noen ble påbegynt i tidligere bøker, andre vil helt sikkert fortsette i de kommende. Bokas sterkeste side er tidsskildringene, de svakeste er (som vanlig) Guillous  manglende evne til å skildre kvinner og deres følelser. Og skildringer av sex som involverer mindreårige, uansett hvor jevnaldrende og (relativt) samtykkende de involverte er, blir veldig fort både spekulativt og ubehagelig. (lånt på biblioteket)

Joyce Carol Oates - Blond
Blond handler om livet til Marilyn Monroe, men er i høyeste grad fiksjon. Oates understreker dette i forordet - hun har endret navn og omstendigheter, valgt bort og lagt til og stokket om på kronologi. Resultatet er en veldig medrivende roman om en spesiell kvinne i en verden i endring. Innimellom må jeg tur på imbd eller wikipedia for å sjekke hvilken film eller hvilken skuespiller det handler om (med enkelte unntak har Oates droppet alle navn) eller for å sjekke hva som egentlig skjedde. (egen bokhylle)

Bokken Lasson - Slik var det dengang
Bokken Lassons bok fra 1938 handler om oppvekst og ungdomstid i Kristiania på slutten av 1800-tallet og er full av humor, byskildringer og kjente bohem-navn. Oslo-historie, bohem-historie og teater-historie - kinderegg-bok! Oppfølgeren Livet og lykken som handler om karrièren og Chat Noir-tiden leste jeg for noen år siden - faktorenes orden er (relativt) likegyldig... (nyinnkjøpt, loppemarked)

Dea Trier Mørch - Da jeg oppdaget Amerika
Mørchs bok er fra midt på 80-tallet og handler om en reise hun gjorde i USA, med særlig vekt på New York. Hun vandrer Manhatten på kryss og tvers (og finner ut at øya er en time bred og åtte timer lang) med skisseblokk og tegner og forteller om en by som har endret seg mye på 30 år. Interessant og utdatert på samme tid. (egen bokhylle, kassert bibliotekseksemplar)

Sara Beischer - Jag ska egentligen inte jobba här
 Moa, 19, skal bli skuespiller, men i mellomtiden jobber hun som pleieassistent på et sykehjem. Skifter bleier på, mater, prater og blir kjent med de gamle beboerne, Men hennes første skikkelige møte med arbeidsliv og voksenliv er en helt forbigående affære mens hun kommer inn på teaterhøgskolen, altså - det er jo skuespiller hun egentlig er... Veldig godt skildret om å bli voksen og oppdage at drømmer og virkelighet kolliderer. Jeg hadde dessuten tilsvarende sommerjobb da jeg var 20 og er full av gjenkjennelse og medlidenhet over Moas sykehjemsopplevelser. (egen bokhylle)

Ingen kommentarer: