mandag 16. desember 2013

Lesemåned september 2013

Bare fire bøker i september? Hvordan skjedde det? Riktignok er den ene 3-i-1-bok, men det er egentlig ingen forklaring når den uansett er på under 150 sider. I det minste leste jeg variert - en diktsamling, en novellesamling, en sakprosabok og en roman.

Herman Wildenvey - Mine sangers bok
Ah, Herman Wildenvey. Ridder av de elegante formuleringer og de vakreste nyord. (egen bokhylle, kassert bibliotekseksemplar)

Kjell Askildsen - Thoms F.s siste nedtegnelser til allmennheten; Et stort øde landskap; Hundene i Tessaloniki
Så var det meg og noveller da - sjelden og aldri noen god kombinasjon. Det er noe luremusaktig over noveller - de antyder en hel masse, men vil ikke si noe konkret... Tre novellesamlinger i en fislete liten bok - jeg synes jo stort sett romaner på den størrelsen er for tynne... Mye ensomme og misantropiske gretne gamle gubber - jeg humrer av dem innimellom, men i det store og hele ikke min greie. (lånt på biblioteket)

Andrew Marr : The Diamond Queen - Elisabeth II and her people
Dronning Elizabeth har regjert i Storbritannina i 60 år - ganske ufattelig for de fleste av oss.I løpet av den tiden har landet gjennomgått store endringer både sosialt og politisk, og ikke minst har koloniveldet gått i opplsøning. Det blir en spennende livshistorie av sånt.

Boka er egentlig et biprodukt av research Andrew Marr gjorde til et tv-program i anledning the Diamond Jubilee - 60-årsjubileet. Han fikk bl.a intervjue folk som sto dronningen nær, fra ansatte på Buckingham Palace til prins William, hertugen av Cambridge, og kommer tett på både regenten og privatpersonen - og historien til et land og et folk. Spennende og innsiktsfullt - og med små perler av britisk humor og understatements.

Lars Saabye Christensen - Maskeblomstfamilien
Maskeblomstfamilien er umiskjennelig Saabye'sk - hadde jeg fått den som anonymt manus tror jeg ikke det hadde tatt meg mange sider å forfatterbestemme den. Stikkordene er som vanlig 60-tall, Oslo Vest, landsted på Nesodden eller deromkring, sosialt mistilpasset tenåringsgutt med rar familie, merkelige lærere og lett uforklarlige hendelser. Det er ikke få av bøkene hans som passer i den beskrivelsen der...

Dette er ikke en av mine Saabye-favoritter. Det blir litt for rart, litt for mange merkelige og uforklarte episoder, og jeg sitter igjen med altfor mange spørsmål. Jeg er veldig for at ting sies litt mellom linjene, men her ble det nesten mer mellom linjene enn det var linjer... Denne ble lest som lesesirkelbok, og en av de andre kom med et stikkord som gjorde at enkelte ting falt litt mer på plass. Jeg var ikke i nærheten av å tenke på den forklaringen selv, og jeg blir litt irritert av bøker hvor jeg ikke skjønner sånne ting. Jeg leser jo ikke fordi jeg vil føle meg dum.

Dessuten synes jeg han var litt gjerrig på gatenavn og geografiske markører denne gangen - jeg vil vite hvor ting skjer... Det så sikkert veldig intelligent ut da jeg sto på Riddervolds plass og virret med hodet og prøvde å plassere hendelser, veier og skoler... (lånt på biblioteket)
Jeg kjøpte visst flere bøker enn jeg leste i september - sånn går det når man drar til Sverige...

Sara Beischer - Jag ska egentligen inte jobba här 
Helena Thorfinn - Innan floden tar oss 
Sara Lowenstam - Tilbaka til henne
Klas Gustafson - Enkel vacker öm : Boken om Monica Zetterlund

Dessuten kjøpte jeg to små gamle bøker med kunstner-biografier på loppemarked. Og muligens noe mer, men det har jeg fortrengt...Ingen kommentarer: