onsdag 6. november 2013

Lesemåned : August 2013

Jada, jada, jeg ligger litt på etterskudd... I august leste jeg masse - totalt 8 bøker. Sakprosa, romaner og lyrikk, rykende fersk og gamle klassikere, nyinnkjøpt og mangeårig hyllefyll.

Michael Cunningham - By nightfall
Dette er en bok jeg synes det er vanskelig å si så mye om. Hovedpersonen er en middelaldrende kunsthandler, han er gift og hans kones yngre bror dukker opp for å bo hos dem. Men det er bare en liten del av det - den handler om kjærlighet og kunst og familie og New York, kort og pretensiøst sagt om livet. Jeg leste, jeg likte, jeg kan egentlig ikke gjenfortelle... (egen bokhylle, kjøpt tidligere i år)

Laura Ingalls Wilder - A Little House Traveler
Dagsboksnotater og brev fra reiser Wilder foretok i voksen alder. Mest nostalgisk verdi. (nyinnkjøpt)

Lewis Carroll - Alice's Adventures in Wonderland & Through the Looking-Glass
Nok en klassiker som har stått på burde-lese-liste (og i bokhylla) altfor lenge. Etter Oxford-besøket i sommer var det ikke lenger noe å lure på. Mye kjente figurer og sitater, og herlig absurd. (egen bokhylle, vi trenger ikke snakke om hvor lenge den har stått der...)

Literary trips : Following in the footsteps of fame
En samling av reise-essays med utgangspunkt i kjente forfattere og steder de bodde/skrev om/forbindes med på en eller annen måte, med konkrete tips om utfluter, overnattingssteder osv knyttet til hvert enkelt sted. En bok av denne typen, med mange forskjellige skribenter med like forskjellige utgangspunkt blir nødvendigvis en variabel opplevelse - noen av essayene går rett hjem hos meg, andre ikke i det hele tatt. Det er heller ikke til å komme utenom at det ofte blir sånn at jo bedre kjennskap jeg har til forfatteren, boka eller stedet det skrives om, jo mer interessant blir det (men ikke alltid, de beste skribentene kan gjøre alt aktuelt og interessant), men jevnt over en morsom bok - jeg fikk både lese- og reiselyster. Sett fra en solfylt balkong i Oslo er kapitlet om å reise i Hamsuns fotspor unektelig et høydepunkt. (egen bokhylle, kjøpt - selvfølgelig på reise - i 2009)

Margaret Skjelbred - Skildrerier
Favorittlyriker. (nyinnkjøpt)

Viktoria Lindberg - Verdens viktigste begivenhet
Barselgruppelitteratur om hippe nybakte småbarnsmødre på Grünerløkka. Tidvis bra, tidvis klisjé og litt for stillestående. Debutant. (lånt på biblioteket)

F. Scott Fitzgerald - The Great Gatsby
Igjen en klassiker. Etter å ha sett Baz Luhrmans nokså kunstneriske (og veldig Luhrman'ske) tolkning av den måtte jeg jo lese den også. Sitter igjen med litt den samme følelsen av den som jeg gjør av mange sånne klassikere - det er en god bok, jeg er glad for at jeg leste den, men den gjorde ikke det voldsomme uutslettelige inntrykket det virker som om resten av verden synes den burde gjøre. Er det bare jeg som har et sånt forhold til vedtatte litterære historiske høydepunkt? (lånt på biblioteket)

Maria Semple - Where'd you go, Bernadette?
Bernadette er en nokså eksentrisk tenåringsmor i et nokså eksentrisk hus i et av Seattles bedre strøk. Hun er nabolagets samtaleemne og irritasjonsmoment, hennes fortid som kult-erklært arkitekt er det få - ikke engang hennes egen datter - som kjenner til. Men ein hemmelighet kan'kje vara evig, veit du... Boka har en morsom form, den er satt sammen av mailer, brev, rapporter, dagboknotater, artikler og andre dokumenter, sydd sammen og kommentert av Bernadettes datter. Jeg synes det er en velfungerende vri, både Bernadette og historien blir et puslespill hvor bitene ikke nødvendigvis kommer i riktig rekkefølge. Jeg liker boka veldig godt veldig lenge, derfor blir det ekstra skuffende når slutten blir både for lettvint og for usannsynlig - dette burde vært et enda bedre bok. (egen bokhylle, kjøpt i sommer)

Lite innkjøpt i august, to av dem ble lest samme måned, mens den tredje egentlig var tenkt som en gave. En enda bedre gaveidé dukket uventet opp, og Verdensmestrene ble stående i min hylle istedet. Jeg hadde jo uansett planer om å lese den en gang...

Laura Ingalls Wilder - A Little House Traveler
Margaret Skjelbred - Skildrerier
Henrik Langeland - Verdensmestrerne

Ingen kommentarer: