lørdag 28. juli 2012

Oppsummeringsheat - skjønnlitteratur

Ok, så har jeg ikke vært veldig flink til å blogge om det jeg har lest de siste ukene... månedene... Det er vel på tide med et oppsummeringsheat -noe må jeg jo bruke tiden på mens jeg venter på at innmarsen under åpningsseremonien skal bli ferdig. I skrivende stund er vi kommet til Elfenbenskysten (dvs C) og det er en god stund siden jeg begynte å kjede meg. Men seremonien har hatt en egen barnebok-del -jeg er fortsatt ikke helt over det. Så fantastisk!

Chimamanda Ngozi Adichie - Kvelningsfornemmelser
Novellesamling, faktisk -årets første. Om nigerianske kvinner i Nigeria og USA.  En sånn bok som viser en verden og en tilværelse jeg innser at jeg ikke vet noe som helst om, bare det gjør den jo verdt å lese. At den i tillegg er godt skrevet, engasjerende og gripende, er jo heller ingen ulempe. Litt pussige småting i oversettelsen -"følelsesfull" (jeg antar det sto "emotional" i originalen) er for eksempel ikke et godt norsk ord...

V. S. Naipaul - A House for Mr Biswas
Siden  jeg var inne på dette med bøker om verdener jeg ikkie vet noe om... Jeg levde i den troen at V. S. Naipu var inder, men så enkelt var det visst ikke. Han tilhører den indiske befolkningen (det er visst en del av dem) på Trinidad og Tabago, og det er også i dette miljøet A House for Mr Biswas (1961) foregår. Boka følger Mr Biswas (som omtales som det gjennom hele boka, også i barndommen) fra vugge til grav. Han kommer fra relativt fattige kår og opplever opp- og nedturer (mest av det siste), og målet er hele veien det samme -et eget hus. Tragikomisk og fascinerende. Har ikke lest noe annet av Naipaul, men han virker å være av de mer tilgjengelige av Nobelprisvinnerene (Prøvde meg på Elfride Jelinek en gang, hun er langt utenfor den kategorien...).

Kristina Sandberg - Att föda ett barn
"Svensk er et så vakkert språk!" tenkte jeg flere ganger mens jeg leste denne boken, men strengt tatt handler det vel først og frems om hvor bra Kristina Sandberg bruker det. Boka ble plukket opp på svensketur i vår, jeg hadde et vagt minne om å ha sett den anbefalt hos Bokhora. Vi befinner oss i Sverige, nærmere bestemt Örnsköldsvik, på slutten av 30-tallet. 19 år gamle Maj jobber på konditori når et tilfeldig møte med den eldre Tomas ender i graviditet og hastig giftemål. Og der sitter hun med barn i magen, gift med en mann hun strengt tatt ikke kjenner, giftet inn i et miljø et par hakk over hennes eget og skal forholde seg til nye konvensjoner og forventninger og en ny storfamilie. Av typen "hverdagsroman" uten de store hendelsene, men hvor det likevel skjer mye. Del én i en planlagt trilogi -jeg venter allerede utålmodig på neste bok.

Kate Long - Before she was mine
Noenogtjueårige Freya prøver å få orden på tilværelsen med to svært forskjellige mødre (adoptiv- og biologisk mor), en bestevenninne som tilsynelatende har en tilværelse på skinner og en eks hun ikke helt vet om hun er ferdig med (igjen). Om frivillige og ufrivillige livsendringer. Jeg var veldig fornøyd lenge -underholdningsroman uten for mye klisjeer og fluff, men etterhvert kom himling-og-sukking-øyeblikkene tett.

Märta Tikkanen - Emma och Uno visst var det kärlek
Märta Tikkanen skriver enkelt og nydelig om sine besteforeldres historie i Finland og Sverige. Jeg hørte henne snakke om denne på Litteraturhuset i vinter, og hørte stemmen hennes i hodet mens jeg leste og lengtet til Helsinki...

Nå er OL-flagget heist -da er det vel snart bare tenning av ilden igjen? *trøtt*

Ingen kommentarer: