fredag 4. mai 2012

Studietur! Stockholm!

Det er tre år siden sist vi var på felles studietur, så midt i april satte 20 vgs-bibliotekarer fra Østfold seg på Stockholmstoget for tre dager med faglig og sosialt påfyll. Vi startet med omvisning på Stockholm Stadsbibliotek, hvor jeg tok såpass mange bilder at det skal bli beæret med et et eget innlegg. Deretter dro vi ned i Gamla Stan, hvor Katrine fra Stadsvandring Stockholm tok oss med på en spennende tur i bydelens historie og presenterte oss for horehus og bøddelstrøk, Brända Tomten (som ikke handler om å sette fyr på skjeggete rødkledte menn)og Sveriges minste statue. Mat ble det også etterhvert, i Fem små hus' kjellerhvelv. Det mest minnerverdige der, ved siden av desserten (hvorfor er svenskene så mye bedre enn oss til å bruke rabarbra i alle sammenhenger?), var serveringspersonalet. Når var du sist på en restaurant hvor alle ansatte så ut til være godt ferdig med studieårene (*lette lenge etter en diplomatisk formulering*)?

Kartbok, skrivesaker og fika (usedvanlig godt ord, vi magler noe tilsvarende på norsk) -klar for det meste.

Dag to tok vi tunnelbanan retning Hässelby (jeg kan ikke gå i nærheten av en t-bane i Stockholm uten å nynne Fåglarna flög, häcken växte hög / hög som ett höghus i Hässelby gård (Törnrosa) ) til Blackebergs gymnas, hvor bibliotekar Sofie Nilsson viste oss rundt i biblioteket og fortalte oss om den nye svenske skoleloven og skolebibliotekets plass i den, om hvordan hun jobbet med elevene bl.a. når det gjelder informasjonskompetanse og om visjonene hun har for biblioteket framover. Presentasjonen hennes ligger på Slideshare -vel verdt en titt.


Tynne hefter får ekstra ryggmerking for å synes bedre og være lettere å finne. Man plukker opp mange konkrete tips og ideer av å besøke andre, både i stort og smått.

Vi fikk også oppleve en svensk skolematsal på nært hold, det er bare å innse at de er på et litt annet nivå enn våre kantiner (ikke et vondt ord om kantina forøvrig, men svenskene er på et litt annet nivå når det gjelder varm lunsj) og omvisning på kjøkkenet som (hvis jeg husker riktig, her garanteres ingenting) hadde 12 ansatte og leverte mat til to skoler i tillegg til Blackeberg. Mest imponerende av alt -alt matavfallet ble til biogass.

Etter skolematsallunsjen dro vi videre til Regionsbiblioteket, hvor Hanna Johansson snakket om sosiale medier og kildekritikk -interessant og nyttig. Vi fikk også høre om arbeidet med Kolla källan,  som nå ligger under det svenske skoleverket. En sånn side hadde vært kjekt å ha på norsk også...

Med dagens faglige program unnagjort, ble det litt frihåndsvandring og is-spising i Gamla Stan, før middag på Restaurant Nalen. Igjen var desserten det mest minneverdig, om det sier mest om maten eller meg får være opp til andre å avgjøre... (men sjokolade i tre varianter er jo aldri feil)


Siste dag -pakking og utsjekk og undervannsbanen til Thorhildsplan gymnas. Bibliotekarene Tehres Lindskog og Anneli Haglund og assistent Melker (som sikkert også hadde et etternavn...) viste fram det flotte biblioteket som ligger i et tidligere verksted, over to plan (og med veldig fine lamper) og fortalte om to av de store prosjektene deres -Poetry Slam, som er et samarbeids mellom flere av skolene i byen, og Filmakademiet, hvor elevene lærer hele prosessen med å lage film. Fika og erfaringsutvekslinger og generell skravling fulgte, før vi hadde noen siste våte timer til å gjøre Stockholm utrygg.

Noen av oss hadde forlengst planene klare -vi hadde nemlig sett plakater fra Dansmuseet om en kostymeutstilling...

Dette er et kirsebærtre fra Brødrene Løvehjerte -fantastisk er jo bare fornavnet.

Lunsj, et kjapt besøk hos Pocket Shop (*lytter til den sjokkerte stillheten*) og toget hjem. Tror vi satte ny rekord i forsinkelse -halvannen time etter at vi dro fra Stockholm presis etter ruta, var vi en time og 20 minutter forsinket... Godt man kjenner togvettreglene -ta med mat drikke og mer lesestoff enn turen egentlig krever...

Ingen kommentarer: