onsdag 14. mars 2012

Ungdomsbøkervinterferielesedag

Du som har så lang reisevei til jobb burde jo hatt mulighet til å jobbe hjemmefra en dag i vinterferien. Kan du ikke ta med deg en bok hjem og lese?

Hvem er vel jeg til å protestere på sånne forslag -det var bare å laste opp med ungdomsbøker og fylle tekoppen...

Alf Kjetil Walgermo - Mitt bankande hjarte

Amanda er skikkelig forelska, hjertet hennes er fullt av den nye gutten i parallellklassen. Etter at hun kommer i snakk med David på biblioteket (me like!), virker det som om han er interessert i henne også. På festen St. Hans-aften skal hun endelig kysse ham -men før hun kommer så langt kollapser hun og våkner i ambulansen. Det er fortsatt hjertet hennes det handler om, men nå rent medisinsk -det er så utslitt at det må skiftes ut. Men vil hun fortsatt være forelsket i David med et annet hjerte?

Jeg er alltid litt avventende når mannlige forfattere legger synsvinkelen hos en kvinnelig hovedperson. Niløs Harald Sødal fikk det til i Scenebetennelse, Erlend Loe mageplasket skikkelig i Muleum. Walgermo kommer greit ut av det, jeg tror på Amandas forelskelse og frustrasjoner. Jeg elsker (som alltid) de litterære referansene, særlig Davids forkjærlighet for Janosch' Til Panama, til Panama. Skal jeg pirke i noe, synes jeg symbolbruken til tider blir litt for åpenbar og enkel.


Kristian Berquist - Tankestjerne2

Både form og innhold ga meg veldig fort assosiasjoner til Erlend Loes Naiv.Super (dette trenger ikke være en umiddelbar fornærmelse, selv om det kommer fra meg). Når hovedpersonen selv nevner den boka noen sider etter min åpenbaring, føler jeg at det neppe er tilfeldig...
 
Hovedpersonen sitter alene i en leilighet i Oslo. Det er sommer, han spiller bordtennis med seg selv, funderer over universet og tilliggende morsomheter og drømmer om damer. Så treffer han Lisa, som bor i en naboleilighet og innleder et slags forhold til henne. Eller gjør han det? Overgangene mellom faktisk handling og drøm og høytflygende tankespinn er nokså svevende, jeg sliter litt med å henge med i svngene. En viss interesse for fysikk og astronomi hadde muligens hjulpet på både forståelse og engasjement.
 
Klassisk eksempel på at tynn ungdomsbok ikke nødvendigvis betyr lettlest og enkel. Om det faktisk fungerer er jeg litt i tvil om, får prøve å anbefale den til noen med realfag...

Ingen kommentarer: