søndag 16. mai 2010

James St. James - Freak show

Billy Bloom er 17 år, drag queen, veldig ute av skapet og noe for seg selv på alle måter. Når han blir tvangsflyttet fra sitt vante, inkluderende miljø på østkysten og plassert på en konservativ snobbeskole i Floridas sump, ligger det i kortene at det kan bli tilpasningsproblemer. Og det skal Billy ha, han gjør et forsøk den første dagen på å tone seg litt ned, være diskret og kle seg "heterofilt". Dessverre for ham er ikke de andre elevene helt enig i Billys logikk om at typisk heterofilt = pirater = ekstra trange bukser, magebelte og rysjeskjorte, og at han i nevnte antrekk braser inn i klasserommet som en blanding av en politiker i valgkampen og en talkshow-vert hjelper han heller ikke å gli inn i mengden...

At mobbing og det å godta seg selv andre for det de er, er sentrale temaer i boka, kommer vel ikke som noen overraskelse. Enkelte av hendelsene i historien er ganske grove og sjokkerende, men likevel er det først og fremst en fantastisk morsom bok. En av grunnene til det er fortellerstemmen, som er en av de mest overbevisende og engasjerende jeg har vært borti. Det er Billy selv som forteller -eller rettere sagt skravler -med skarpt blikk, selvironi og (stort sett nokså velmente)spark i alle retninger. Han henvender seg gjerne direkte til leseren -ved et tilfelle henviser han til og med til bokas vaskeseddel -og språket er muntlig, med stadige utbrudd, kommentarer og uthevinger, uten at det blir irriterende, det blir bare mer autentisk.

Well, I wanted to JUST DIE, of course. I MEAN, MY GOD, if ever there was a good time to be hit by a meteor shower, this wat it. And the more I tried to focus on, ahem MINIMIZING the situation, the HARDER it became. Um... Yes.


Avslutningen er absolut ubeskrivelig, den må oppleves. Dette er en bok jeg kunne tenkt meg å se filmet, bare for å få se alle antrekkene til Billy, og den spektakulære høydepunkt-scenen.

Fabulous, darling!

Ingen kommentarer: