mandag 4. november 2019

Lesemåned juli 2019

Juli føles litt fjernt i kalde november, på så mange måter... Månedens 11 bøker ble i stor grad lest på ferie, på balkongen og på parkbenker. En antologi, to menn (som sto for tre bøker) og syv kvinner. To sakprosabøker, to med biografisk fortegn, to lyrikk/novelle/artikkel-samlinger og fem romaner. Fem på engelsk, to på svensk (den ene strengt tatt på finlandssvensk, men for en utlending som meg er ikke forskjellen i skrift merkbar), tre bokmål og en nynorsk.


Marjorie Hillis - Orchids on your budget
En hendig liten bok med økonomiske råd til kvinnen, både den enslige og den gifte. Orkidéene er bildet på alt man ikke nødvendigvis trenger, men likevel må ha, og Hillis (som også sto bak boken jeg leste tidligere i år, med gode livsråd til den single kvinnen) deler gjerne av sin kunnskap om hvordan man får råd til dem. Utgitt på 30-tallet, mens mange fortsatt kjente virkningene av det store krakket; i dag mest underholdende som tidsbilde. (nyinnkjøpt)

På tur med Dorothy og nysydd skjørt (i april, derav strømpene...)


Dorothy Parker - The collected Dorothy Parker
Parkers samlede verker er en del dikt, en del noveller og en del artikler - primært teater- og bokanmeldelser. Velformulert og skarpt til tusen, jeg sitter tidvis og ler høyt (og jeg har stor sett lest den utendørs på offentlig sted...). Dessuten er det jo litt interessant å lese anmeldelser av klassikere som Breakfast at Tiffany's og Lolita fra da de faktisk var nye og ukjente, samt hennes velkjente slakt av Ole Brumm... (kjøpt i år)

Elizabeth Bowen - The last september
I et herskapshus i Irland danser 18 år gamle Lois danser med de engelske soldatene noen sensommeruker i 1920 og lurer på hva hun skal gjøre med livet sitt. I bakgrunnen vokser borgerkrigen og livet vil aldri bli det samme igjen, men som 18-åringer flest er Lois mest opptatt av sitt likevel, til det hele kommer for nærme. Boka ble utgitt første gang i 1929, men den føles ikke gammel. (kjøpt i år)

Irsk borgerkrig i fredelige omgivelser.


Å kysse en ørken, å kysse en myr
En skjønnlitterær antologi, bestående primært av lyrikk, med bidrag fra 13 fribyforfattere bosatt i Norge. En samling hvor forfatterne ikke har annet til felles enn at de av en eller annen grunn har måtte flyttet fra hjemstedet vil jo nødvendigvis bli sprikende både i form og innhold, men en del av det liker jeg veldig godt. (gave)

Jón Kalman Stefánsson - Himmelrike og helvete
Jón Kalman Stefánsson - Englenes sorg

De to første bindene i trilogien om Gutten (bind tre ble ferdiglest i august). Tittelen på bind to, Englenes sorg, er et bilde på snøvær og et eksempel på det poetiske språket som preger bøkene. Bøker jeg neppe ville plukket opp på egen hånd - stikkordene islandsk bygdeliv og fiske for hundre år siden vekker ingen umiddelbar entusiasme - men som jeg ble veldig begeistret for. Vel så viktige stikkord er litteraturens om kunsten verdi og plass i livet og verden, fellesskap og utenforskap. (egen bokhylle, gave)


Olaug Nilssen - Tung tids tale
I kategorien bøker alle andre har lest før meg... jeg så teateroppsetningen i fjor og har hatt intensjoner om å lese den lenge, men... (*fyll ut standerdutvalg med bortforklaringer*) Hun kaller det en roman, men det er jo et kampskrift hentet rett fra hennes eget liv, om å ha et barn med spesielle behov. Jeg har litt problemer, på generelt grunnlag, med denne etterhvert så popuklære hybrigenren hvor man skriver rett fra eget liv og likevel kaller det en roman, men det forhindrer ikke at dette er en viktig og gripende bok. (lånt på biblioteket)

Colum McCann - TransAtlantic
TransAtlantic åpner med tre historier som tilsynelatende ikke har noe med hverandre - forskjellig tid, forskjellig sted, helt forskjellige historiske personer. Så begynner han nennsomt å sy dem sammen, så jeg rykker til av begeistring hver gang jeg oppdager en ny sammenheng, og alt blir langsomt en helhet. Av forfatterne jeg har oppdaget de siste par årene er McCann en av de beste. (nyinnkjøpt)
-Jag saknar honom ofta. Inte ett ögonblick har jag önskat honom tillbaka.
Denne ærlige, men likevel humoristiske erindringsboken om det stormfulle ekteskapet med kunstner og forfatter Henrik Tikkanen kan egentlig oppsummeres med dette ene sitatet. (egen bokhylle)


Blått antrekk, tekopp og en spinster - når virkeligheten og bokomslaget (uplanlagt) sammenfaller...


Kate Bolick - Spinster
Fra kvinneliv- og feminisme-avdelingen i bokhyllen min, underkategori singellivet, personlige berettelser og refleksjoner om. Veldig amerikansk på enkelte områder, særlig når det gjelder syn på dating og ekteskap, men flere spennende historiske kvinner - leselisten min har lagt på seg igjen... (egen bokhylle)

Lena Andersson - Sveas son
Ragnar - sønn av mor Svea og mor Sverige - er forkroppsliggjøringen av det svenske folkhemmets framvekst. Fellesskap og likhet og den store samfunnstanken, til det punkt hvor han både blir en selvmotsigelse og en idé mer enn en troverdig figur. Hvorvidt dette er Anderssons intensjon eller ikke blir jeg aldri helt sikker på, og boka blir ikke den store leseopplevelsen jeg håpet på etter Anderssons tidligere bøker. (nyinnkjøpt)

Klassisk hotellrom-stilleben.

Kjøpt
Syv kjøpte, fire av dem på ferie. Ingen poeng for å gjette hvilket land jeg ferierte i...

Meghan Jakobsen - Om at være kone i Saudi-Arabien (sakprosa) En dansk kvinnes opplevelse av å være kvinne i Riyadh i to år. (bokhandel)
Bent Rasmussen - Mig og den døde fra Lützow (roman) - Om en 16-åring i Tyskland under 1. verdenskrig. (bokhandel)
Vibeke Bruun Arildsen - Sommeren på Carlsholm (rorman) Upstairs/downstairs-historie fra et dansk gods rundt forrige århundrdeskifte. (bokhandel)
Suki Kim - Uden dig er der intet os (sakprosa) Erfaingene og opplevelsene til en amerikansk/koreansk journalist som jobbet et halvår som engelslærer for sønnene til Nord-Koreas elite. (bokhandel)
Joyce Carol Oates - Graverens datter (roman) Murstein om en klassereise gjennom det amerikanske etterkrigssamfunnet.
Glory Edim (red.) - Well-read black girl (essays) Om og med kvinnelige skribenter med ikke-hvit bakgrunn og viktigheten av representasjon i litterturen. Allerede lest.
Charlotte Hobson - The vanishing futurist (roman) En britisk guvernante og et avantgrade-kollektiv i revolusjons-Sovjet. Allerede lest.


Ingen kommentarer: