fredag 13. september 2019

Lesemåned juni 2019

Med "bare" syv leste var juni årets svakeste lesemåned så langt - det har en viss sammenheng med at det var også var måneden jeg gjenoppdaget symaskinen... Fem kvinner og to menn; fire sakprosa, to romaner og to diktsamlinger; tre engelsk og fire bokmål.

Jenny Erpenbeck - Alle dagers ende
Om en ikke navngitt kvinnes liv. Hun blir født rundt 1900 - og dør på fem forskjellige tidspunkt. Boka utforsker hva det har å si for de rundt henne, og så hvordan livet hennes går videre i en virkelighet hvor hun ikke dør; i Wien, i Moskva, i Berlin og gjennom nesten et helt århundre. Jeg hadde hørt mye lovende om denne på forhånd og den levde absolutt opp til forventningene. (nyinnkjøpt)

Terje Føyn - Vinterstorm
Jeg oppdaget Terje Føyn da Judy Nyambura Karanja leste dikt av ham på lunsj og lyrikk på Det Norske Teatret i vår, og følte behov for å lese mer. Han har noen fantastisk fine bilder og formuleringer (og andre som blir litt for høytflyvende for meg...). (lånt på biblioteket)

Jean Rhys - Wide Sargasso Sea
Wide Sargasso sea har stått på leselisten lenge. Den er inspirert av Jane Eyre og gir stemme og historie til mr Rochesters første kone - den kreolske mad woman in the attic. Hvem var hun egentlig? Hvordan traff hun mr Rochester, og hvorfor ble de gift? Ikke minst - hvordan gikk alt så galt? Samtidig står historien godt på egne ben. Koblingen til Jane Eyre blir ikke åpenbar før i siste del og skildringen av et karibisk samfunn rett etter at slaveriet er opphevet, er vel så interessant. (egen bokhylle)

Stephen Fry - The incomplete and utter guide to classical music
Jeg trodde i min naivitet at dette var en vanlig musikkhistoriebok - det er det ikke. Dette er klassisk musikks svar på litteratuhistorieboka til Knut Nærum - full av parodier og inneforståtte vitser, og jo mer du vet, jo morsommere er den. Jeg brukte litt tid på å justere forventningene og syntes kanskje det ble litt i overkant fjasete innimellom, men lo også høyt ganske ofte... (egen bokhylle)

Nina Kraft - Livet på scenen
Dette er en samling artikler/samtaler/alternative teateranmeldelser som tidligere har stått på trykk i Magasinet Plot. Journalisten har tatt med seg ulike typer mennesker - en psykolog, en forsker, en terapeut - på teater og diskutert stykket i et større perspektiv etterpå. Noen samtaler ble mer interessante enn andre (og hvorvidt jeg hadde sett stykket eller ikke hadde egentlig ikke så mye å si), men sånn er det jo gjerne med både samtaler og mennesker... En liten detalj som irriterer meg skyldes at dette er direkte opptrykk av magasinsidene - det refereres stadig til "denne høsten", "i år" og liknende tidsangivelser som fungerer i et tidsskrift, men ikke gir noen mening i en bok. (kjøpt i år)

Gro Dahle - Regnværsgåter
Gåtedikt i mange farger -alle innledes med et spørsmål som blir besvart. På en måte. Eller ikke... (egen bokhylle)


Nesten-selfie i Slottsparken med bok og rododendron. 


Rebecca Stott - In the days of rain
Rebecca Stott ble født inn i kirkesamfunnet The Exclusive Brethren. Da hun var 8, brøt familien med kirken, og foreldrene var lite villige til å snakke om det i ettertid. I voksen alder begynner hun, i forbindelse med farens sykdom og bortgang, å forske i både hans, sin egen og kirkens fortid. Det har blitt en personlig og interessant skildring fra innsiden av et lukket samfunn jeg aldri hadde hørt om. (nyinnkjøpt)


Kjøpt
11 kjøpte i juni - skylden for ni av dem legge jeg på hun som sendte meg link til et antikvariat med nettsalg. Det er vanskelig å mønstre så mye viljestyrke og selvkontroll når bøkene stort sett koster 30-40 kroner. Jeg anget riktignok litt da jeg hentet pakken på posten og måtte bære den hjem...Theodore C. Sorensen -  Kennedy (sakprosa) - Tilskudd til min Kennedy-samling. Utgitt i 1966, skrevet av en av Kennedys næemeste medaebeidere og venner. Allerede lest (antikvariat)
Melvin Simonsen - Allsangboka for skole og fritid (sangbok) - Utgitt 1943 og har tidspunktet tatt i betraktning en overraskende mengde fedrelandssanger. Annet som ble regnet som naturlige allsanger på den tiden inkluderte studentersanger, operetter, klassisk musikk og sjømannssanger. (antikvariat)
Nordens sangbok (sangbok) -  Utgitt i 1948 av foreninger for nordisk samarbeid i de fem nordiske land. (antikvariat)
Lise Sørensen - Digternes damer (sakprosa) - Danske litterære essays og artikler fra 60-tallet. (antikvariat)
Lytton Strachey - Elisabeth og Essex (sakposa) - Tudor-historie fra 1956. Biblioteksinnbundet utgave stemplet Sauherand folkeboksamling. (antikvariat)
Gunhild Hovden Kvangarsnes - Språket i teatret og teatret i språket : Om språkleg identitet ved Det Norske Teatret (sakprosa) - Bill.mrk språk- og teaterrnerd... (antikvariat)
Amin Maalouf - Opphav (memoar/sakprosa) - Maalouf graver i egen familiehistorie.(antikvariat)
Sigrid Undset - Lykkelige dager (memoar) Selvbiografisk om livet på Bjerkebæk - opprinnelig skrevet og utgitt i USA under krigen for et amerikansk publikum. Denne norske utgaven er fra 1949.(antikvariat)
Halldis Moren Vesaas - I Midtbøs bakkar : Minne frå eit samliv (memoar) Nokså selvforklarende tittel... (antikvariat)
Lena Andersson - Sveas son (roman) En roman om det svenske folkhemmet. Allerede lest. (nettbokhandel)
Marjorie Hillis - Orchids on you budget (sakprosa) Økonomiråd for den moderne 30-tallskvinne (nyutgivelse). Allerede lest.

Ingen kommentarer: