tirsdag 20. august 2019

Lesemåned mai 2019

I mai ble det lest 10 bøker. Fire sakprosabøker, hvorav tre med varierende grad av biografiske innslag - i likhet med en av de seks romanene. Fire på engelsk, en på svensk og fem på bokmål; to norske, en russisk, en italiensk, en irsk, en ungarsk, en skotsk, en fransk-marokkansk, en amerikansk og en engelsk forfatter; to menn og åtte kvinner,

Hva er vel mer passende følge til en russisk klassiker enn te (for oss som ikke drikker vodka)...


Boris Pasternak - Dr Zhivago
I avdelingen for Nobelprisvinnere og bøker man skal ha lest før man dør, kan jeg nå krysse av for Boris Pasternaks Dr Zhivago. En nokså komplisert affære med mange personer og enda flere navn (russere... Forlaget hadde vært vennlige nok til å inkludere en oversikt over hovedpersonenes forskjellige navnevarianter, det hjalp litt) og flere sammentreff, sammenhenger og koblinger enn jeg tror jeg helt fikk oversikt over... (egen bokhylle, kassert bibliotekseksemplar)

Liv Marit Weberg - Jeg blir heldigvis ikke lagt merke til
Det har blitt meg fortalt at denne boka visstnok være morsom, men det var ikke min type humor. Jeg synes den stort sett var teit og pinlig, med en tafatt hovedperson jeg bare vil filleriste og be henne ta seg sammen, og en historie som ikke helt henger på greip. (lånt på biblioteket)Aimée Crocker - And I'd do it again
Tidenes memoar-tittel - og forfatteromtalen er jo heller ikke helt borte... Aimée Crocker ble født i 1864 i California; en rik arving uten sans for konvensjoner og med midler nok til å kunne gjøre akkurat som hun ville - og det gjorde hun. Boka, som hun skrev da hun var over 70. er på ingen måte en fullstendig biografi, men et utvalg løsrevne og underholdende historier, med en fortellerstemme som antyder at hun forble ukonvensjonell - og hadde stor glede av det - hele livet. (kjøpt i år)

Hilde Hagerup - Anne Kain Elstad : Som hennes dager var
Hilde Hagerups biografi om Anne Kain Elstad er nok på mange måter skrevet for menigheten (misforstå meg rett - jeg har tilhørt den menigheten siden norsklæreren min introduserte meg for Innhaugfolket i 8. kasse). Både i måten den er skrevet på og ikke minst i at den trekker tråder og sammenhenger mellom Elstad liv og bøkene hennes på en måte som forutsetter at man alt har lest dem. Absolutt leseverdig om Elstads liv og forfatterskap, men jeg ønsker meg litt mer av en biografi - litt mer analyse, litt større perspektiv og ting satt i litt større sammenhenger. (lånt på biblioteket)

Péter Gádos - Gryningsfeber
1945. Ungarske Miklós er på sykehus i Sverige for å komme seg etter konsentrasjonsleirens grusomheter, men med en tuberkulose legene anser som uhelbredelig. Han sender likelydende brev til 117 ungarske kvinner som også befinner seg i Sverige, og får svar... Basert på en sann historie - lettlest og fengende, uten å sette veldig dype spor. (egen bokhylle)

Leïla Silmani - Vuggesang
Vuggesang er en av årets mest omtalte bøker, om en dagmamma som tar livet av barna hun har ansvaret for (det er bokas åpningsscene, dette er ikke en krim). Det handler mye om samfunn, status og klasseskiller, og det slår meg under lesingen at dette kunne ikke vært en norsk bok, her kommer forskjellene mellom Norge og Frankrike tydelig fram. Jeg mistenker at det er en av de bøkene hvor man blir ferdig med boka mye fortere enn man blir ferdig med historien... En stygg oversettertabbe forvirret både meg og min franskkyndige konsulent såpass at jeg til slutt må sjekke originalteksten, men ellers synes jeg både språket og oversettelsen er god. (lånt på biblioteket)

Ali Smith - Spring
Hva kan jeg si om Ali Smith som jeg ikke alt har sagt? Ikke fordi bøkene hennes er like, men de er jevn over ganske ubeskrivelige i sin ikke-realistiske realisme. I den tredje boka i den planlagte post-Brexit årstidskvartetten er det flyktningeproblematikken som står i sentrum. Blant annet. Jeg elsker Ali Smith - det har jeg nok også sagt før... (nyinnkjøpt)

Lørdagskveld på sengekanten med Smith og Bjerke og vannmelon.


Kuki Gallmann - Night of the Lions
Jeg misforsto da jeg kjøpte den hva slags bok dette var - jeg trodde det var en oppvekstskildring fra Kenya, men forfatteren er en italiensk dame som flyttet dit i voksen alder. Jeg holdt på å legge den vekk allerede i forordet, når hun skriver om [The Africa] which still has what most of the world has lost med handsome intelligent people whose poverty is not of the spirit [...] ready to smile [...] with a song in their heart and a dance in their step. Hun er veldig opptatt av at hun har blitt ett med Afrika (*sett inn Book of Mormon-referanse her*), men hun skriver med det klassiske velmenende, vestlig kolonialist-blikket. Jeg leste forleden (jeg har glemt hvor) en litt syrlig kommentar om Afrika-skildringer med akasietrær i solnedgang på omslaget - denne boka kunne vært den tilhørende illustrasjonen... (nyinnkjøpt)

Anne Enright - Veien ved Boolavaun
Forsåvidt også en bok som ikke svarte helt til forventningene, men med motsatt fortegn. Det starter ganske familiedama-oppskriftsmessig med en firebarnsfamilie på den irske landsbygda i 1980. Så skifter både tid, sted og synsvinkel, og historien gjør nedslag hos de fire søsknene med ujevne mellomrom fram til de samles igjen i barndomshjemmet 25 år senere. Noe helt annet, mindre sentimentalt og mye bedre enn underholdningsromanen jeg egentlig trodde det var. (selv om den er utgitt på Pax, det burde jo ha gitt meg et hint...) Godt oversatt også. (egen bokhylle)

Virginia Nicholson - Singled Out
Singeld out handler om the surplus women i Storbritannia etter første verdenskrig - alle kvinnene hvis potensielle ektemenn døde på slagmarken, og som i stedet måtte bygge seg et liv på egen hånd og kjempe seg inn i arbeidsliv og samfunnsliv. Det er ikke tilfeldig at det skjedde store framskritt i kvinnesaken i mellomkrigstiden... Litt for spesielt interesserte - som jeg er når det gjelder kvinnehistorie. (egen bokhylle)

Kjøpt
Jeg kjøpte hele 13 bøker i mai - et resultat av sesongens bruktbokmarked på Bjølsen og vårsalg hos bokhandlene. Halvparten var uleste av favorittforfattere og/eller bøker jeg uansett hadde tenkt å lese, så litt formildende omstendigheter var det jo...

Truels Wiel - Spennende dager i Paris (sakprosa) De spennende dagene er knyttet til utbruddet av 1. verdenskrig og forfatteren var på det tidspunktet norsk visekonsul i byen - et lovende utgangspunkt. Utgitt tidlig på 30-tallet, etter det medfølgende konfirmasjonskortet fra 1931 å dømme... (bruktmarked)
Ian McEwan - Første kjærlighet, siste olje (noveller) McEwans debutbok. Jeg er litt skeptisk til McEwans tidligere verker, det var jo en grunn til at han hadde tilnavnet Macaber, men samtidig kan jeg ikke gå forbi en så billig, ulest bok av ham... (bruktmarked)
Kjell Westö - Land (roman) Jeg elsker Westös Helsinki-bøker. Denne er elde, tynnere, tilsynelatende av et litt annet slag, men fortsatt Helsinki og fortsatt Westö... (bruktmarked)
Henry Notaker (red) - Reis ingen monumenter (lyrikk)  Med den ganske selvforklarende undertittelen Lyrikk fra okkupasjonstiden. (bruktmarked)
Lena Ebervall og Per E. Samuelson - Ers majestäts olycklige Kurt (roman) Basert på den sanne historien om Kurt Haijby, kong Gustav V og en av de største rojale skandalene i Sverige på 1900-tallet. Lesing pågår. (bruktmarked)
Rita Mae Bown - Rubyfruit Jungle (roman) 70-tallsklassiker som var en av de første romanene med en lesbisk hovedperson. (bruktmarked)
Amitav Ghosh - The hungry tide (roman) Nok en høyt elsket forfatter. Allerede lest. (bruktmarked)
Minna Rytisalo - Lempi (roman) Finsk kritikerrost roman med handling fra 2. verdenskrig. (bokhandel)
Kopano Matlwa - Menssmerter (roman) og Martha Batalha - Usynlighetens historie (roman) Nye og ukjente kvinnelige forfattere fra hhv Sør-Afrika og Brasil. Fordi jeg trenger å lese mer fra andre deler av verden (bokhandel).
Colum McCann - TransAtlantic (roman) De to bøkene jeg har lest av McCann tidligere har vært blant de respektive års beste leseropplevelser - når jeg kommer over en pocketbok til 20 kr er det jo ikke noe å lure på... Allerede lest. (bokhandel)
Jenny Erpenbeck - Alle dagers ende (roman) En bok jeg har lest mye positivt om og har hatt lyst til å lese lenge. (bokhandel)
Rebecca Stott - In the days of rain : A father, a daugher, a cult (selvbiografisk) Om å vokse opp i en religiøs sekt i Storbritannia på 60- og 70-tallet. Allerede lest. (bokhandel)

Ingen kommentarer: