onsdag 14. august 2019

Lesemåned april 2019

Ti leste i april (jada, på etterskudd igjen. Men når halvparten av bøkene er fra før århundreskiftet, snakker vi jo uansett ikke dagsaktuell informasjon...) - fire menn og seks kvinner; seks romaner (hvorav en krim) og fire sakprosa; en nynorsk. fire bokmål og fem engelske.

Joyce Carol Oates - Svart vann
En ganske liten bok, lest på halvannen time. Den handler om en senator som kjører av veien med en ung kvinne i bilen - tydelig inspirert av Chappaquiddick-ulykken til Ted Kennedy - fra kvinnen synspunkt, før og imens. Jo høyere vannet stiger rundt henne, desto mer klaustrofobisk føles det og desto mer desperat blir leseren på hennes vegne. (lånt på biblioteket)

Frode Grytten - Flytande bjørn
Flytande bjørn er en slags krim - det er et drap, en forsvinning og et utvalg intriger og tvilsomme karakterer, og en slags oppklaring. På grensen til det parodiske, hvorvidt det er bevisst eller om det bare er Gryttens stil sånn generelt skal jeg ikke si for sikkert... (lånt på biblioteket)

Joan Lindsay - Picnic at Hanging Rock
Dette er visst noe av en kultroman, utgitt i 1967 om en gruppe piker på en australsk kostskole ved århundreskiftet og en piknik med fatale konsekvenser. Uoppklarte forsvinninger og uforklarlige fenomener og store konsekvenser av tilsynelatende små handlinger - det er hverken krim eller skrekk, men har likevel et snev av begge deler. (nyinnkjøpt)

Jo Nesbø - Rumba med Gunn og andre tekster
Bokas fulle og unektelig ganske selvforklarende tittel er Jo Nesbø snakker med Hallgeir Opedal om Rumba med Gunn og andre tekster. Historiene og ikke minst menneskene bak en del kjente og mindre kjente DiDerre-låter kommer for en dag. Jeg har hørt mye på DiDerre og synes alltid det er gøy når forfattere snakker om egen skriving. - kombinasjonen måtte jo bli bra. (nyinnkjøpt)

Hotellrompiknik.

Chimamanda Ngozi Adichie - Americanah
Jeg har hatt gode intensjoner om å lese denne lenge, ikke minst etter å ha hørt Adichie på Litteraturhuset, og har et par avbrutte forsøk bak meg. Alle gode ting er tydeligvis tre... Det tar litt tid å komme inn i den, men etterhvert blir jeg sugd inn i historien, som veksler mellom USA og Nigeria og gir meg mange nye tanker og perspektiver om rase og om middelklasseliv i Lagos. Som så mange andre har jeg nok en del hull i min kunnskap der, for å si det pent... (lånt av søster)

Marjorie Hillis - Live alone and like it : The art of solitary refinement
Gode råd for den single og aleneboende kvinne anno 1936. Noe - primært det som går mer på innstilling enn det rent praktiske - fortsatt brukbart, mye utvilsomt og ugjenkallelig utdatert. Tilgangen på billige hushjelper, for eksempel. Det var en gang det var helt naturlig at en enslig kvinne i en to-roms leilighet hadde en maid til å stå for både husarbeid og matlaging. - I wish... Jeg er også litt usikker på behovet for fire bed-jackets - inkludert a warm grand one for special occations og a lacy affair to dress up in - det er tross alt sjelden jeg tar imot gjester på soverommet. Disse fire er selvfølgelig tillegg til neglisjéene du trenger - minst to (en tykk og en tynn - jeg har forsåvidt en morgenkåpe til vinterbruk og en til sommerbruk, så der skal jeg ikke krangle), samt as many more as you can afford... (nyinnkjøpt)

Cressida Connolly - After the party
After the party er en tittel med to betydninger - party kan referere både til festen som er et vendepunkt i historien og til partiet, i dette tilfellet Oswald Mosleys fascistiske parti, som bokas hovedperson litt tilfeldig blir involvert i på 30-tallet, med store konsekvenser. God og interessant bok, relativt velkjent historisk epoke fra en ny vinkel. (nyinnkjøpt)

John Keats - You might as well live : The life and times of Dorothy Parker
Det viste seg at jeg visste enda mindre enn Dorothuy Parker enn jeg trodde - hun var mye mer enn diktene. Boka er utgitt bare noe få år etter at hun døde (min utgave er fra 1970), så forfatteren har kunne snakke med mange som faktisk kjente henne personlig. På mange måter et trist liv, som med så mange andre var det ikke like glamorøst bak fasaden. (egen bokhylle)

Richard Hermann - Bak den svarte døren
En bok til fra 1970, pussig nok. Richard Herrmanns bok om Storbritannias statsministere er både underholdende og interessant, men det føles unektelig som om den slutter litt prematurt, med Edward Heath og hans flygel og et Storbritannia på vei inn i det nokså nye europeiske handelsforbundet... (egen bokhylle)

Jette A. Kaarsbøl - Din nestes hus
Jeg har forsåvidt respekt for forfattere som etter å ha skrevet en populær bok ikke tviholder på den samme suksessformelen, men våger å prøve noe nytt. Det blir bare litt nedtur nå jeg elsket den første boka og ikke synes noe særlig om den neste... Jette A. Kaarsbøls Den lukkede bok var en av mine absolutte favoritter for et par siden - opprørske borgerskapsfrøkner og et samfunn i endring, sent 1800-tall, tilstedeværende fortellerstemme og fantastiske formuleringer. I Din nestes hus er vi i nåtid, og en nokså usjarmerende mann i midtlivskrise flytter på landet tilsynelatende uten mål og mening, blir venn med den lokale presten og begjærer hans kone og det meste er i grunnen ganske kjedelig og uinteressant... (lånt på biblioteket)

Boksamlingen hadde økedøgn... (De har fått plass i hyllen, vinduskarmplasseringen var kun i fotografisk-estetisk øyemed).

Kjøpt
Syv kjøpte - tre på en bokklubbestilling fordi jeg trengte Dorothy Parker og det ikke går å bare bestille én (helt sant!), og fire kjøpt brukt. (Fordelen med å være noen måneder på etterskudd med bloggingen er jo at andelen av månedens nyinnkjøpte som allerede er lest, blir imponerende stor...).

Yasunari Kawabati - The house of the sleeping beauties and other stories (noveller) - Det er sjelden man ser ordene "erotic masterpiece" og Nobel laureate" i samme setning - jeg måtte jo kjøpe den bare fordi den fantes... Jeg skal ærlig innrømme at navnet Yasunari Kawabata var ukjent for meg, men han vant altså Nobelprisen i litteratur i 1968, for sin fortellerkunst, som med fin følelse uttrykker det japanske vesens egenart (takk til Wikipedia). (bruktbutikk)
Kuki Gallmann - Night of the Lions (selvbiografisk) Om en italiensk dame som har bosatt seg i Kenya. Allerede lest. (bruktbutikk)
Dorothy Parker - The collected Dorothy Paker (antologi) etter å ha lest om henne, måtte jeg jo også lese mer av henne enn den tynne samlingen oversatte dikt jeg hadde i hyllen hjemme. samlede dikt og noveller og en del artikler og anmeldelser. Allerede lest. (bokklubben.no)
Mary Beard - Woman and power : A manifesto (sakprosa). To essays (opprinnelig forelesninger) som trekker tråder fra frminisme og dagens samfunn til antikken. Allerede lest. (bokklubben.no)
Cressida Connolly - After the party (roman) Om følgene ved å involvere seg med fascistpartiet i Storbritannia under krigen. Allerede lest. (bokklubben.no)
Jo Nesbø snakker med Hallgeir Opedal om Rumba med Gunn og andre tekster (sakprosa) Denne kom så sent som i høst og har stått høyt på ønskelista. Nå den dukker opp brukt, attpåtil på verdens bokdag, er det jo ingenting å lure på. Alleede lest. (Fretex)
Sigrid Undset - Etapper (essays) En samling tekster utgitt i 1929, inkludert bl.a. essayet hun skrev om Brontë-søstrene. (Fretex)

Ingen kommentarer: