mandag 18. mars 2019

Lesemåned januar 2019

Ingen dårlig start på leseåret, med åtte leste bøker. En romantrilogi, en dobbel selvbiografi, en enslig mann. En på engelsk,  resten norsk.

Anne Wichstrøm - Kvinneliv. Kunstnerliv
En samlebiografi og en framstilling av livet som kvinnelig kunstner på slutten av 1800-tallet. (lånt på biblioteket)Kerstin Ekman - Englehuset
Kerstin Ekman - Springkilden
Kerstin Ekman - Hekseringene
Et lite tettsted på den svenske landsbygda får et nytt liv når jernbanen kommer. Trilogien følger utviklingen fra veikryss til småby over en hundreårsperiode. Noen av byens innbyggere og familier får mer oppmerksomhet enn andre, men i bunn og grunn er dette kollektivromaner med byen i fokus. Ettbindsutgaven har stått i bokhyllen min så lenge at jeg har glemt hvor den kommer fra (sannsynligvis et salg en gang...), jeg har lest og likt annet av Ekman før (Vargskinn-trilogien), og denne skuffer heller ikke. (egen bokhylle).

Gro Harlem Brundtland - Dramatiske år
Gro Harlem Brundtland - Mitt liv

Etter å ha lest selvbiografiene til både Hillary Rodham Clinton og Madeleine Albright virket det naturlig å forsette med vår egen politiske grand dame, landsmoder Gro. I motsetning til de to andre damene har hun ingen skyggeskriver, og det merkes, på godt og vondt. Fra første side er det klinkende klar at dette er Gros stemme, problemet er bare at det også er Gros hjerne, hvor mang og mye er så selvfølgelig at det ikke er verdt å nevne. Det er ikke like selvfølgelig for meg, som fortsatt bare gikk på videregående da hun gikk av som statsminister for siste gang, og sannsynligvis heller ikke for de fleste andre som ikke har stålkontroll på norsk politikk de siste 60 årene... Det er spennende, interessant og lærerikt, men tidvis også noe uklart...For Gro er derimot ingenting uklart, hverken da det skjedde eller når det skrives. Selvkritikk og -refleksjon er ikke noe hun driver med i særlig grad, men det overrasker vel egentlig ingen... Hun kan til nød aksepteres at andre har andre meninger og synspunkter, men det finnes ingen forståelse for at de har det - hun har tross alt rett. Antagelig var den selvtilliten og troen på egne meninger en nødvendighet for å komme dit hun kom og oppnå det hun gjorde - man blir ingen pioner av å være mild og stille... (lånt på biblioteket)

Charles Dickens - Et julekvad
Jeg fant ut at det var på tide å fylle dette juleklassiker-hullet i min dannelse. Ikke at jeg ikke kjenner historien (primært i Disney-innpakning), men det er jo greit å ha lest originalen også. Jeg irriterer meg litt -rent prinsipielt - over at navn er oversatt; særlig i klassikere  blir det et hinder mot å se referanser andre steder. I motsetning til det meste annet av Dickens, er dette en liten flis av en bok, lest på en drøy time. Dessuten må det jo sies at dett er en av de få historiene Disney ikke har trengt å legge til mer sentimentalitet i... (lånt på biblioteket)

Ali Smith - Hotel World
En ung jente faller ned en matheis (på engelsk heter det dumb waiter. Da jeg leste baksidetekstem trodde jeg at det handlet om en kelner som ikke snakket. Det tok litt tid å koble om hjernen igjen...) på hotellet der hun jobber. Var det selvmord eller en ulykke? Historien avdekkes via andre historier og andre mennesker, med varierende grad av tilknytning til hoteller og/eller jenta, i umiskjennelig Smith-stil. Jeg synes ikke den er av hennes beste, men for en forfatter av Smith kaliber er jo nest-best fortsatt langt over middels... (egen bokhylle)Hotel World som pauselesing på Det Norske Teatret


Kjøpt
Jeg startet det nye året med å kjøpe flere enn jeg leste, det er jo viktig å ikke gå tom for lesestoff... Tre spontankjøpt i fysisk bokhandel (jeg fant et salgsbord...), tre fra bruktbutikk, tre bestilt på nett. 
Joyce Carol Oates - A book of American martyrs (roman) En abortlege blir skutt. Boka følger familiene, og særlig døtrene, til både offer og gjerningsmann. Lesing pågår. (bokhandel)
Astrid Sverresdotter Dypvik - Berlinhistorier (sakprosa) Møter med mennesker fra det delte Berlin (bokhandel)
Jóanes Nielsen - Glansbildesamlarane (roman) Om seks gutter som treffer hverandre på en katolsk privatskole på Færøyene på 60-tallet. Det er et romanplot man ikke hører så ofte... (bokhandel)
Fyll hele jorden med lovsang (sangbok) Jeg har allerede gjenoppdaget flere TenSing-andaktsklassikere jeg hadde glemt... (bruktbutikk)
Elisabeth Åsbrink - Och i Wienerwald står träden kvar (roman) Basert på en sann historie om en 13 år gammel gutt som sendes fra Østerrike til Sverige rett før krigen. (bruktbutikk)
Matthew Dennison - The last princess (sakprosa) Biografi om prinsesse Beatrice, dronning Victorias yngste datter. (bruktbutikk)
Marjorie Hillis - Live alone and like it : The art of solitary refinement (sakprosa) Gode råd for den aleneboende kvinne. Boka er en gjenutgivelse av en klassiker fra 1936. (nettbokhandel)
Gillian Gill - We two : Victoria and Albert. Rulers, partners, rivals (sakprosa) Om forholdet og ekteskapet til dronning Victoria og prins Albert - privat, politisk, konstitusjonelt. Lesing pågår. (nettbokhandel)
Hillary Rodham Clinton - Hard choices (sakprosa) Bind to av selvbiografien hennes - jeg leste første bind i fjor. (nettbokhandel)

Ingen kommentarer: