torsdag 3. januar 2019

Steder jeg har lest (2018)

De siste par årene har jeg for alvor utvidet mitt repertoar av lesesteder. Kombinasjonen mye sykefravær og ditto tid å fylle, samt stående ordre om å gå tur hver dag har gjort meg godt kjent med nabolagets benker og disse egnethet som leseutfluktsmål. Og når været umuliggjør utelesing, finnes det jo alltids kaféer... (Listen er på ingen måte komplett).


Kaféen i Frognerparken med Susan Abulhawas Mornings in Jenin, blåbærrmuffin og eple/kanel-te, etter en snøfull og kald januarvandring. Jeg trodde egentlig kaféen var vinterstengt og ble gledelig overrasket.


Bikuben, Det Norske Teatret, med Susan Hill - Howard's End is on the Landing. I teatrets lille kafé i annen etasje (eller andre høgda, som det heter der i gården) er det lyrikkopplesning nesten hver dag kl 12. Primært besøk av pensjonister, men jeg slenger innom jevnlig og trekker ned snittalderen. Som regel kommer jeg tidlig, kjøper te og kake og leser egen bok en stund først, før skuespillerne tar over. Årets høydepunkt har inkludert Eivin Nilsen Sathe og Gunnar Roalkvam, Ola B. Johannesen og Terje Vigen, samt Petter Winthers lesing av H.C. Andersens Grantreet rett før jul.
Årets første utelesing. Muligens litt i overkant tidlig og på trass, men The Guernsey Literary and Potato Peel Pie Society (Mary Ann Shaffer og Annie Barrows) og jeg hadde minst et kvarters kvalitetstid på bryggekanten på Tjuvholmen en formiddag i mas.Et par uker senere var det varmt nok til å ta lunsjen på balkongen - og påsken til ære gikk det i Agatha Christies klassiker Murder at the Vicarage, i like klassisk Penguin-utgave.


Magnoliaen blomstrer i Slottsparken - passende følge til Amitav Ghosh' The Glass Palace.Bok i det grønne I - i Skarpsnoparken med (tror jeg) Ian McEwan og Tidebarn.


Bok i det grønne II - Amy Sackvilles Orkney på en benk ved Frognerkilen.


Bok i det grønne III - med Mary S. Lovells biografi om lady Jane Digby, A Scandalous life, under et tre i Slottsparken.


På en benk ved sjøen med Marguerite von Geldermalsens selvbiogafi  Married to a bedouin.


Lesing på tur - museumsessaysamlingen Treasure Palaces i Amaliehaven i København.


Augustkveld på en benk ved sjøen med Kjell Westös Den svavelgula himlen, te og kjeks.


På Rådhusplassen med en nyss innkjøpt utgave av Mikhail Bulgakovs En ung leges opptegnelserHøstsol på Akershus festning og Tracy Farrs The life and loves of Lena Gaunt.Det kommer en tid når selv pulsvanter og varm te ikke er nok. Lese-ute-sesongen ble avsluttet i november med Susan Sontag og In America. Noen uker senere så min mest besøkte lesebenk sånn ut:


De neste månedene er det nok kafélesing som gjelder...

Ingen kommentarer: