onsdag 30. januar 2019

#enbokimåneden2018 (september og desember) - Grass og Fraser

Prosjekt #1bokimåneden2018 gikk litt i stå utover høsten, både lesemessig og bloggmessig. Det var så mye annet å lese, og jeg hadde ikke noe i hyllene som passet kategoriene, så da rant både august, oktober og november ut i sanden. September og desember ble derimot lest, og totalt kom jeg meg gjennom ni av tolv kategorier - nok til hederlig omtale (riktignok under feil navn) på instagramkontoen til Sarpsborg bibliotek, som er arrangør (et av flere bibliotek med liknende lister, men det er deres jeg følger).


Septembers tema var en tysk, fransk eller polsk forfatter. Jeg gikk for Günter Grass (ny nobelprisvinner på lista) og Mitt århundre, som har stått i bokhylla i mange år. Muligens fra en bokklubbvelkomstpakke, jeg husker ikke lenger... Boka består av hundre små skjønnlitterære tekster, en for hvert år i det tyvende århundret. Noen av tekstene henger sammen, de fleste er enkeltstående, og noen av dem er i følge baksideteksten selvbiografiske. Jeg kjenner ikke Grass godt nok til å plukke ut hvilke det er, men jeg må jo tror forlaget på deres ord... Underveis i lesingen innser jeg at jeg egentlig heller ikke kjenner Tysklands historie så godt utover de mest åpenbare periodene - med mer kjennskap til navn, hendelser og andre referanser hadde jeg nok også fått mer ut av boka. De hunde historiene er stort sett bare på 2-3 sider, så det blir ganske fragmentariske glimt.
Desemberboka skulle værer sakprosa, så jeg gikk for en nyinnkjøpt biografi jeg hadde gledet meg til. Prairie fires er Caroline Frasers Pulitzervinnende omfattende bok om Laura Ingalls Wilder, forfatteren av Det vesle huset-serien. Hun tar for seg Wilders bakgrunn og oppvekst - hva som er relativt riktig og alt som er endret, fjernet og lagt til i bøkene, de var ikke fullt så sanne som Wilder skulle ha det til - men også alt som skjedde etterpå. Ekteskapet, flyttingen og forsøkene på å starte et nytt liv, engasjementet i farmen og lokalmiljøet. Ikke minst får datteren Rose, som levde et ganske ukonvensjonelt liv som journalist, og forholdet til henne mye plass. Rose var en pådriver og inspirasjon for morens forfatterkarriere, og Fraser viser i hvor stor grad hun var en del av skriveprossessen. I tillegg settes både Wilder og bøkene hennes inn i en større historisk sammenheng - nybyggertiden, politikken og følgene. Spennende og lærerik lesing.

Et tilleggsmål for denne leseutfordringen var å hente flest mulig av bøkene fra egen samling. Men unntak av junis klassiker (Bjørg Vik) som ble lånt på biblioteket, er alle leste bøker mine egne. Faser-boka i desember er nyinnkjøpt,  de øvrige har stått på vent fra seks måneder til 10+ år - det må jo kvalifisere til nokså god måloppnåelse. Jeg har planer om å hive meg med på 2019-utgaven også, men ved første kikk på kriteriene blir det nok vanskeligere å oppnå like stor andel egne, ikke-nyinnkjøpte bøker. Til gjengjeld satser jeg på å klare flere enn 9 totalt. Fortsettelse følger...

Ingen kommentarer: