fredag 26. oktober 2018

Lesemåned september 2018

Den store lesesommeren blir åpenbart ikke fulgt av den store lesehøsten. Riktignok leser jeg mer enn det ser ut som - tykke, tidkrevende bøker tar mange lesetimer, men gir lite utslag på totalantall leste - men tre bøker på en måned er uansett ikke mye å slå i bordet med. To menn, to engelske, en ikke-vestlig og en nynorsk - bare romaner. (Statistikken lyver litt her også - jeg gjenleste hele 12 Anne Kain Elstad-bøker i søvnløse nattetimer i september. Mer avspenning og nedstressing enn lesing, dog - jeg kan dem jo nesten utenat...)


Colum McCann - Let the Great World Spin
Med utgangspunkt i mannen som gikk på line mellom WTC-tårnene, spinner Colum McCann seg en New York-vev av historier knyttet til dette august-døgnet i 1974. Forskjellige mennesker, forskjellige stemmer og utgangspunkt, men det dukker opp stadig nye tråder mellom dem. Jeg elsker sånne mosaikk-fortellinger - en av årets favoritter. Kjøpt tilfeldig på Fretex fordi jeg var så begeistret for Danseren av samme forfatter. (egen bokhylle, kjøpt i år)

Mohammed Hanif - A case of exploding mangos
I kategorien for bøker jeg har kjøpt primært på grunn av tittelen... Igjen en bok som tar utgangspunkt i en faktisk hendelse - her den mystiske flystyrten som tok livet av Pakistans president/diktator Muhammad Zia ul-Haq i 1988 (ja, jeg har gjort flittig bruk av wikipedia underveis i lesningen...). Det som presenteres her, fortalt av den unge offiseren Ali Shigri, må sies å være en noe alternativ versjon av hva som kan ha skjedd... En morsom bok, selv om jeg nok mangler en del bakgrunnskunnskap for å skjønne mye av satiren i boka - det ville nok gjort den enda morsommere. (egen bokhylle, kjøpt i år).

Ruth Lillegraven - Mellom oss
Etter å ha oppdaget Lillegravens lyrikk de siste par årene, var det på tide å stifte bekjentskap med romanforfatteren Lillegraven. Mellom oss er en familiekrønike som strekker seg over 60 år og to kontinenter, og et godt utvalg familiehemmeligheter. Litt for mange, egentlig - selv om jeg likte boka, ville den nok vært bedre om den hadde villet litt mindre og hatt litt færre tråder. Det hoppes friskt både i tid og sted, og selv om begge deler opplyses om i kapitteloverskiftene, blir det tidvis vanskelig å henge med - selv for meg som i utgangspunktet liker den fortellermåten. (lånt på biblioteket)

Kjøpt
Det ble ikke kjøpt så mye i september heller - en bruktbok og en trippel-bestilling fra bokklubben da de hadde kampanjeuke (mvh lett å lede...).
Rolf Stenersen - Edvard Munch : Nærbilde av et geni (biografi) Veskevennlig format, skrevet av en som faktisk kjente Munch personlig. Lesing pågår. (bruktbutikk)
Alice McDermott - The ninth hour (roman) New York, tidlig 1900-tall - gravide Annie blir plutselig enke når mannen tar livet av seg, og de lokale nonnene tar henne og barnet under sine vinger. (bokklubben.no)
Tracy Farr - The life and loves of Lena Gaunt (roman) - om Lena, som i løpet av sitt 80 år lange liv blant annet gjorde karriere som theremin-spiller i Sydneys jazz-periode - og den setningen var nok til at jeg innså at jeg måtte ha den boka... Allerede lest. (bokklubben.no)
Ali Smith - Winter (roman) Fordi jeg elsket Autumn. (bokklubben.no)

Ingen kommentarer: