mandag 1. oktober 2018

Lesemåned august 2018

Etter å ha lest minst ti bøker tre måneder på rad, ble det plutselig bare fire i august. Sånn kan det gå... Bare romaner, tre av dem nye, tre av dem menn. En engelsk, en svensk (finlandssvensk, for å være nøyaktig, uten at jeg ser den store forskjellen i skrift) og to bokmål.

Lars Saabye Christensen - Byens spor : Ewald og Maj
Grovt sett har Lars Saabye Christensen to typer bøker, selv om de overlapper en del: Det er de store, episke Oslo-krønikene og de mer sære outsider-skildringene. Jeg foretrekker de førstnevnte, og kan med glede meddele at første bind av den varslede trilogien Byens spor tilhører toppskiktet i den kategorien. Vi befinner oss, selvfølgelig, på Fagerborg og krigen er akkurat over. Ewald skjøtter sin reklamebyråjobb i arbeidet med byens kommende 900-årsjubileum (de observante vil huske at byen feiret sitt 1000-årsjubileum i år 2000 - det dukket opp noen nye arkeologiske finn i mellomtiden...), hans kone Maj engasjerer seg i den lokale Røde Kors-avdelingen og sønnen Jesper skal begynne på skolen. Ett år for sent - han er følsom. Livet og byen går sin gang, på sedvanlig Saabye'sk vis, det er bare å følge med og nyte turen (lånt på biblioteket)

Sarah Blake - The Postmistress
Historien sirkler rundt tre amerikanske kvinner under annen verdenskrig. To av dem bor på et lite sted på Cape Cod, den tredje jobber som krigsreporter i London. Krigen er naturlig nok mest merkbar i London, men også på den amerikanske østkysten setter den et stadig tydeligere preg på hverdagen. Den delen av boka som handlet om livet som krigsreporter engasjerte meg nok mer enn de to Cape Cod-baserte damene og deres problemer, men alt henger selvfølgelig sammen. Jeg fryktet en stund at sluttet skulle kollapse i forutsigbarhet og klisjéer, men jeg ble positivt overrasket. (egen bokhylle, bruktkjøp)


Utflukt i kveldssolen med Kjell Westö og te i mummitermos.

Kjell Westö - Den svavelgula himlen
Lykken er alltid stor når jeg får en ny Westö-orman i hendene. Som vanlig hans handler det om finlandssvensk Helsingforsliv og følger hovedpersonene over flere tiår. Klassiske, bredt anlagte fortellinger som man suges inn i. Kjærlighet og vennskap og Livet sånn generelt, med en dose klasseforskjeller og forfatterambisjoner - samt sauna og sex, det er jo finsk... (nyinnkjøpt)

Zeshan Shakar - Tante Ulrikkes vei
Årets kanskje mest omtalte roman, om to gutter med innvandrerbakgrunn og deres oppvekst på Stovner. De to fører ordet i annethvert kapittel og med veldig distinkte og forskjellige stemmer - Mo skriftlig og formelt og grammatikalsk feilfritt, Jamal muntlig og ustrukturert på kebabnorsk - det tar litt tid og konsentrasjon å komme inn i fortellingen hans. Min største innvending er at jeg skulle ønske den var kortere - den er genial til særemnebruk, men over 400 sider er mye for mange elever.

Kjøpt
At jeg endte med å kjøpe hele 13 bøker i august skal forlagenes årlige boksalg ha mye av skylda for. Dessuten gikk jeg i et uoppmerksomt øyeblikk litt for nærme et åpent antikvariat med billig-kasser utenfor...

Malin Lindroth - Nuckan (essay) Om å være enslig kvinne. (cdon.com)
Kjell Westö - Den svavelgula himlen (roman) Allerede lest.Hans Geelmuyden - Trine (roman) Den er fra 1950, det er en ungjente med fiskestang på omslaget - og det er alt jeg vet... (antikvariat)
Thorbjørn Egner, Yukon Gjelseth, Alf Prøysen og Kåre Siem - De store gule viseboka (sangbok) I nær slekt med  store røde og den store blå viseboka - og nå er endelig samlingen min komplett! (antikvariat)

Den røde, den blå og den gule viseboka - og deres grønne svenske fetter.

Yngvar Hauge - Byen og slottet : Da kongeboligen ble til (1947) (sakprosa) Om slottet i Oslo, dets arkitekt, tilblivelse og bygging. Jeg kom meg endelig på omvisning på slottet i sommer, da kan det jo være geit å fylle på med litt merr kunnskap. (antikvaiat)
Katrina Ávila Munichiello (ed.) - A tea reader : Living life one cup at the time. (antologi) En samling skrifter av ymse slag - om gledene ved te og tedrikking. Den sto på hylla og ropte til meg.... (bokhandel)
Mikhail Bulgakov - En ung leges opptegnelser (noveller) Lett selvbiografiske historier om en ung leges opplevelser på den russiske landsbygda rett etter revolusjonen. Lesing pågår. (forlagssalget)
Gertrude Stein - Kva er engelsk litteatur (essays) Litteære essays av Gertrude Stein? Ja takk! (forlagssalget)
Jon Fosse - Draum om hausten (dramatikk) Egentlig hadde jeg tenkt å lese stykket før jeg så det for to å siden, men det er jo aldri for sent... (forlagssalget)
Amin Maalouf - Samarkand (roman) Om den persiske dikteren Omar Khayyam på 1000-tallet og den uvuderlige utgaven av hans verk Rubáiyát som gikk tapt da Titanic sank 900 år senere. Lesing pågår. (forlagssalget)
Hans Jæger - Fra Kristianiabohemen (roman) Jeg har lest en del både om og av Kristianiabohemen, inkludert Jægers Syk kjærlighet men ikke denne. (forlagssalget)
Ulla-Lena Lundberrg - Is (roman) Prisbelønnet finlandssvensk om en prestefamilie i havgapet etter krigen - og det er det jeg vet, for det er det som står på baksiden. Jeg er ikke engang sikker på hvilken krig det er snakk om, men den hørtes lesverdig ut. (forlagssalget)
Alfred Fidjestøl - Nesten menneske : Biografien om Julius (sakprosa) Som barn av 80-tallet og tilhenger av Fidjestøls tidligere verrker må jeg jo lese denne (forlagssalget).

3 kommentarer:

aariho sa...

Flotte bøker lest. Og du verden for en flott haug med nyinnkjøp. Du har noe å holde på med framover. God leseoktober!

Stjernekast sa...

"Dessuten gikk jeg i et uoppmerksomt øyeblikk litt for nærme et åpent antikvariat med billig-kasser utenfor..." HA HA her lo jeg høyt. Synes jeg ser deg. Kjøpte faktisk noen bøker i april her, men de er de første jeg har kjøpt i år. *skrytepave*
Variert og spennende bøker du leser og har kjøpt. Gøy! Imponert over du leser norsk, engelsk, svensk.. No big deal lissom. Jeg synes svnesk og engelsk er vnskelig (men gjør det fordi).

Håper du har en god påske!

HildeSol sa...

Bøker er magnetiske, visste du ikke det...? ;)

Å lese på andre språk er langt på vei en treningssak - jo mer man gjør det, jo lettere blir det. Jeg sliter mer med dansk, for det leser jeg så sjelden.