søndag 2. september 2018

Lesemåned juli 2018

Etter to måneder på rad med ti leste bøker klasker juli like gjerne til med elleve - hva annet skal man gjøre når det blir så varmt at alt som frister er å sitte i skyggen... Essays av ymse slag, romaner, dikt og dramatikk; homofili og kunst se ut til å være uplanlagte gjennomgangstemaer. Tre menn og seks kvinner - Tove Nilsen er representert med te bøker - en nynorsk, fire bokmål og seks på engelsk.

Cheryl Moss Tyler - And you invited me in
En veldig amerikansk roman om homofili og aids og gudstro og tilgivelse. Det ble veldig mye budskap og moral og usubtile poeng og tåredryppende tilståelser, innrømmelser og tilgivelser. Sikker både nyttig og viktig i USAs mange ultrakonservative miljøer (flere pastorer priser den på baksiden...), men for meg ble det litt for amerikansk og overtydelig. Den bærer for mye preg av at budskapet er viktigere enn historien, men den er ikke helt blottet for litterære kvaliteter. (egen bokhylle, kjøpt i år)

Maggie Fergusson (red.) - Treasure palaces
En samling essays hvor kjente forfattere som Ali Smith og Alan Hollinghurst skriver om store museumsopplevelser. At jeg må på Rodin-museet neste gang jeg er i Paris, er hevet over enhver tvil, og det er flere andre museer i den boka jeg også må på om muligheten byr seg... Herlig inspirerende bok, jeg får lyst til å gå mer på museer generelt også. En antologi som dette vil alltid være litt variabel, både i form og innhold, men alle lykkes i å formidle sin glede og sitt engasjement for sitt utvalgte museum. (egen bokhylle, nyinnkjøpt)

Leser om museer verden over, drikker te og venter på at danskebåten skal gå...


Jennifer K. Armstrong - Sex and the City and Us
I anledning seriens 20-årsjubileum - en populærkulturell analyse av Sex og singelliv og seriens innflytelse på kultur og samfunn. Interessant bok, om enn ikke med de aller dypeste analysene. Mest for de som har sett serien (og gjernre vil vite mer om hva som skjedde bak kameraene også), men den er ikke en ukritisk hyllest, den peker også på seriens mer kritiske sider. Forfatteren har en irriterende vane med å beskrive utseende til alle involverte, jeg trenger ikke vite om manusforfatternes blonde hår og eplekinn, men hun gjør det i det minste med mennene også. Å lese denne måtte jo resultere i et SATC-maraton, jeg er nå et stykke inne i sesong 2... (egen bokhylle, nyinnkjøpt)

Sommerkveld på balkongen med essays om storbyer.


Lisa Strømme - The Strawberry Girl
Vi er igjen i avdelingen for pussige sammentreff: Jeg trengte helgetur-lektyre og tok med meg denne, som jeg kjøpte tidligere i sommer. Ikke helt tilfeldig, den handler om kunstnermiljøet i Åsgårdsstrand på 1890-tallet, og jeg hadde jo planer om en tur innom kunstmuseet på Lillehammer... Tittelen henspiller på et bilde Hans Heyerdahl malte av en liten jente i Åsgårdsstrand - i boka er det denne jenta som er hovedpersonen, noen år etter at bildet ble malt. Det jeg ikke var klar over, før jeg sto rett foran det, er at dette bildet - Jordbærpiken - henger nettopp på Lillehammer kunstmuseum...

Boka svarte dessverre ikke helt til forventningene. Ideen er veldig god, men det svikter litt i utførelsen. Noe av problemet er nok at det føles feil å lese om Munch og resten av bohem-gjengen på engelsk (forfatteren er britisk, gift norsk og engelsk er bokas originalspråk), ikke minst gjør det at jeg ikke får helt tak på fortellerstemmen, og at de språklige tidsmarkørene forsvinner. Dessuten, fordi jeg er en kritisk og pirkete leser, henger jeg meg opp i ting som at Johanne, bokas hovedperson, får Goethes fargelære av Munch og stadig leser i den. Den kom såvidt meg bekjent ikke i norsk oversettelse før i 1991... At Munch kjente til og leste den er jo ikke usannsynlig, men en 16 år gammel norsk fiskerjente fra en liten kystby leste neppe noe annet enn norsk. Å dikte rundt opprinnelsen til et kjent maleri har jo vært gjort med hell før, men jeg ville nok valgt et maleri med en i utgangspunktet mindre kjent tilblivelseshistorie enn Skrik... Jeg liker at jeg kan spille Munch-bingo i boka - flere av Munchs mest kjente motiver dukker opp som scener og øyeblikk i handlingen. (egen bokhylle)

Ruth Lillegraven - Manillahallen
Manilahallen er en livshistorie, en biografi, det ganske / vanlege og heilt uvanlege / livet til Birgit, med tre ekteskap og like mange unger, som er raud dame / raudare enn dei fleste med jobb på Club 7 og innleggelse på Modum bad med anoreksi; et langt liv vakkert ordsatt av Ruth Lillegraven, som jeg er så glad for at jeg har oppdaget. Takk til Det Norske Teatret for det, det var etter å ha hørt Sigd på lesekveld hos dem at jeg begynte å lese bøkene hennes. (lånt på biblioteket)

Eivind H. Evjemo (red.) - Det felles eide
En av bokvårens overraskelser - forfattere skriver om offentlig kunst i Oslo. Om den store, åpenbare kunsten (Vigelandsparken), kunsten vi ikke vet om (Nordheim-installasjonen i Bekkelaget renseanlegg), om kunst i veikryss og fengsler, på skoler og i parker. Som i Treasure Palaces blir det variert på godt og vondt, men jeg er begeistret. Her burde jo forlaget smi mens jernet er varmt og arrangere noen byvandrringer... (gave)

Alan Hollinghurst - The Stranger's Child
Et århundre i skyggen av en død poet. Unge, lovende Cecil Valance dør på slagmarken i første verdenskrig, men han korte liv setter spor som varer lenge - både hos dem som kjente ham og dem som ikke gjorde det. Boka gjør nedslag på fem forskjellige tidspunkt, hos fem forskjellige mennesker påvirket av Cecil. Hvem de er, hvilken tilknytning de har til Cecil (og hverandre) og hva som ha skjedd i tiden mellom disse nedslagene kommer fram etterhvert - eller ikke. Noe fortelles, noe antydes, noe må leseren selv finne mellom linjene eller i egen fantasi. Jeg liker en forfatter som har tiltro til sine lesere på det området. (egen bokhylle)

Zoom inn og finn enhjørningen...

Tove Nilsen - Nede i himmelen
Tove Nilsen - G for Georg
Tove Nilsen - Skyskrapersommer
Hele Bøler-kvartetten til Tove Nilsen ble lest i sommer - den første i juni, resten i juli. Jeg likte de nok de tre første, som er merr typiske oppvekstromaner, bedre enn den siste. Den kom 13 år etter nummer tre og har en litt annen form; der de tre første fortelles av tenåringen Tove, fortelles denne av den voksne forfatteren Tove - virkelighetslitteraturen har gjort sitt inntog. Distansen til hendelsene blir større, og jeg irriterer meg over korreksjonene av typen "I de forrige bøkene sa jeg at det var sånn og sånn, men egentlig var det sånn". De er skrevet som romaner med selvbiografiske islett - jeg trenger ikke vite hva som er sant og ikke (strengt tatt vil jeg helst slippe), jeg vil bare ha en konsekvent og sammenhengende historie... (lånt på biblioteket)

Oslosommer (1964) møter Oslosommer (2018)


Tony Kushner - Angels in America
Etter å ha sett stykket på National i vår måtte jeg jo lese originalen også. Jeg sliter litt med å løsrive meg helt fra oppsetningen - selv om jeg leser på engelsk, klinger det litt trøndersk i replikkene til Prior (som Hermann Sabado fikk en så velfortjent Heddapris for)... Mitt eksemplar viste seg å være en utvidet, eller kanskje heller beriket, utgave med noter og tillegg og essays og alt som hører med - masse snadder for teaternerden... (nyinnkjøpt)Kjøpt
Ti kjøpte bøker, hvorav åtte ble kjøpt på ferie i København og to på Lillehammer. Seks er bruktbøker - og alle er kjøpt i fysisk butikk.

Truman Capote - Breakfast at Tiffany's (roman) Jeg har selvfølgelig sett filmen, men ryktene sier at boka er mer annerledes enn man skulle tro... (antikvariat)
Jonathan Clements - A brief history of the Vikings (sakprosa) Det aller meste jeg vet om vikingene kommer egentlig fra skjønnlitteratur (Torill Thorstad Hauger har egenhendig utdannet et par generasjoner her) og barneskolepensum - på tide å lese litt mer avansert fakta også. (bokhandel)
Zadie Smith - NW (roman) Zadie Smith er en forfatter jeg stadig tenker at jeg burde lese mer av, men det har blitt med tanken. Å ha en bok i huset øker jo sannsynligheten for at det vil skje en gang... (bokhandel)
Bernhard Schloink - The weekend (roman) Fra forfatteren av Høytleseren, som var en av 2015 store leseropplevelser. Denne handler om en morder og terrorist som slipper ut av fengsel etter fire år, så sannsynligheten for flere vanskelige dilemmaer er stor. (antikvariat)
Andre Gidé - Hustruskolen (roman) Dansk utgave fra 1967 med herlig retro-forside. Et nådeløst attak mot traditionel dyd og moral fra 20-tallet - det pleier å være underholdende... (antikvariat)
Louisa May Alcott - Rose in bloom (roman) Alcott er vanligvis mer opprettholder av tradisjonell dyd og moral, men bøkene hennes er jo så søte... Denne viste seg å være en oppfølger, det er jo en fare for at det kan og må medføre ytterligere bokkjøp... (antikvariat)
Monica Wood - When we were the Kennedys (memoir) Det var tittelen som fanget oppmerksomheten min - jeg har jo lest min andel Kennedy-litteratur. Denne handler om katolsk oppvekst på østkysten på 1960-tallet. (antikvariat)
Daniyal Mueenuddin - In other rooms, other wonders (noveller) Jeg tror, ut fra baksideteksten, at dette er en novelle/roman-hybrid, hvor alle historiene sirkler rundt en pakistansk storfamilie. (antikvariat)
Ebba Witt-Brattström - Stå i bredd : 70-talets kvinner, menn og litteratur (sakprosa). Fordi jeg aldri kan motstå bøker om feminisme og litteratur (Fretex)
Bjerkebæk - I bøkenes verden (sakprosa/essays) - Presentasjon av Sigrid Undsets omfangsrike boksamling - samlet og utvalgte titler. Selvfølgelig kjøpt i museumsbutikken på Bjerkebæk. Lesing pågår.

André Gidé med venner på en hotellseng i København.


Ingen kommentarer: