tirsdag 5. juni 2018

#1bokimåneden2018 (april og mai) - Notaker og Tempest


Helt uten at det var planlagt hverken av meg eller arrangøren ble både april og mai i #1bokimåneden2018  lyrikk-måneder. I april var månedens utfordring en østfoldforfatter (det er tross alt Sarpsborg bibliotek som står bak...). Dette viste seg å by på utfordringer for mitt tilleggsmål om at alle bøkene skal hentes fra egen hylle - der var det nemlig tynt med uleste østfoldforfattere. Jeg googlet hver eneste uleste forfatter med ukjent opphav og fant en haug vestfoldinger, et utvalg bergensere og nordlendinger samt Oslo-forfattere i mengder, men østfoldningene glimret med sitt fravær. Til slutt fant jeg en litt-på-kanten-løsning - en diktantologi redigert av haldenseren Henry Notaker. Han hadde jo tross alt skrevet både forord og noen kommentarer underveis... 

Tittelen Viser og vers om mat og drikke er jo ganske selvforklarende, og som de fleste tema-antologier spriker det litt i alle retninger - Håvamål og Bibelen, Shakespeare og Neruda, drikkeviser og kaffekantate. Uansett hvilken matanledning du skal holde tale i,  du finne noe brukandes her. Gjennomillustrert til det irriterende, det blir rett og slett litt malplassert til tider.


Mai-utfordringen var desto mer fri - en bok som kan leses på en dag. For en som har lest 600 sider på en dag mer enn en gang er det et tilnærmet carte blanche... Jeg endte med en bok som kunne lese på togturen hjem fra jobb - Let them eat chaos av Kate Tempest. Det er såkalt spoken word poetry - poesi skrevet primært for framføring. Syv mennesker sitter våkne og alene i hver sin leilighet i London kl 04.18 og tenker den type tanker man gjerne tenker på den tiden av døgnet - og så kommer en storm og tvinger dem ut. Utdrag av diktet ble brukt som lydspor i Nasjonalballettens forestilling Sleepless beauty i fjor, det var sånn boka endte opp hos meg.Ingen kommentarer: