lørdag 7. april 2018

Lesemåned mars 2018

Årets beste lesemåned så langt - hele åtte bøker lest. Tre av den på en dag (hver sin, altså - ikke alle  tre på samme dag) - sånn går det når det endelig blir lesevær ute og lite frister mer enn å sitte i sola på balkongen. To mellomkrigsromaner, Russland og England og USA og Skottland. Tre sakprosabøker og fem romaner, hvorav en krim og en med bibelsk tema - det var jo påske... To menn og to på norsk, resten kvinner og på engelsk.

Colm Tóibín - Marias testamente
Jeg tenkte at denne var passende langfredagslektyre - en versjon av Jesu mors historie. En liten flis av en bok - fort lest, fort glemt, lite som gjorde inntrykk. Litt skuffet, selv om den har fått ganske blandende kritikker og forventningene ikke var veldig høye (kjøpt i år).

Simon Sebag Montefiore - The Romanovs
Spennende og svært lesverdig om 300 år med krig og intriger, drap og tortur, fyll og fest og dvergkasting, hat og kjærlighet og pasjon i og utenfor ekteskapet (kanskje særlig det siste...), autokrater og politikere av både det gudbenådede og det fullstendig inkompetente slaget, og ikke minst en helt vanvittig mengde navn... Forfatteren skal ha ros for å gjøre det han kan for å gjøre det mulig å henge med, da - hvert kapittel begynner med en liste over de viktigste involverte personene, og hver del med et familietre. Samt i overkant mange fotnoter - en og annen forklarende tilleggsopplysning er greit, men det blir litt mange anekdoter og andre bi-historier som tydeligvis ikke er viktige nok til å få plass i hovedteksten, men som forfatteren likevel bare må fortelle. Det var veldig greit å nettopp ha lest Erika Fatlands Grensen - da hadde jeg allerede en del russisk historie i bakgrunnen og hadde litt knagger å henge hendelser og personer på. (julegave)


Te, amarettokjeks og en dose autokrati.

Ingrid Kielland - Petra i Skotland
Petra får seg plass som selskapsdame/hushjelp hos sin avdøde mors skotske venninner, to peppermøer på et gammelt gods i en liten landsby på den skotske vestkyst - en ukes strevsom båtreise fra Trondheim i 1935. Noe kulturforskjeller må jo påregnes, men også et utvalg mer eller mindre passsende menn, med og uten titler og kilt. Imponerende nok blir jeg faktisk ikke sikker på hvem vår heltinne vil leve lykkelig sammen med alle sine dager før i siste kapittel  - og det i seg selv hever jo boka over snittet. (egen bokhylle, Fretex)

Agatha Christie - The Murder at the Vicarage
Månedens #1bokimåneden2018, i lekker Penguin-utgave fra 1950. Jeg er større fan av Poirot enn av miss Marple, men jeg kunne ikke motstå omslaget. Ganske fornøyelig, og jeg var selvfølgelig ikke i nærheten av løsningen... (egen bokhylle, loppemarked)

Tara Westover - Educated
Dette er en selvbiografi om en klassereise og en oppvekst utenom det vanlige. Westover vokste opp i en mormonerfamilie på det amerikanske bondelandet, med en stadig mer paranoid far som trodde på dommedag og å være selvforsynt med det aller meste og var skeptisk til alt som hadde med myndighetene å gjøre, til det punktet at barna hverken fikk fødselsattester eller skolegang. Etterhvert kommer hun seg likevel på college og videre til en universitetsutdannelse, og oppdager en ganske annen verden enn den hun vokste opp med. Spørsmålet blir hvordan man lever med og i disse verdene - kan de i det hele tatt kombineres? En veldig fascinerende og tidvis ganske sjokkerende historie, om en oppvekst og en familie det er vanskelig å forestille seg fra min norske middelklasseboble. (nyinnkjøpt)

Laurie Graham - The Duchess of Nowhere
Laurie Graham er en av mine favorittforfattere når det gjelder litt lettere romaner. Hun skriver gjerne med utgangspunkt i kjente personers liv, noen ganger bare som inspirasjonskilde, andre ganger med sterkere biografiske trekk (hun er blant annet ansvarlig for min Kennedy-fascinasjon). I The Duchess of Nowhere er det Victoria "Ducky" Fyodorovna som er forteller og hovedperson - hun var barnebarn av både dronning Victoria og tsar Alexander II, var gift to ganger (med en fetter fra hver side), bodde i Tyskland og Paris - og i St. Petersburg da revolusjonen brøt ut. Et takknemlig utgangspunkt for en romankarakter, og en underholdende bok - en adskillig mer tilgjengelig, om enn ikke like historisk etterretterlig på alle detaljer, inngang til Romanov-slekten enn Montefiores murstein. (nyinnkjøpt)

Digresjon: Jeg slutter aldri å forundre meg over hvordan, når man først har lagt merke til eller vært borti noe en gang, ser man det plutselig overalt (Jeg mener å ha hørt at fenomenet faktisk har et navn...). I The Duchess of Nowhere snakkes det om et feriested i Finland, eid av noen venner av hovedpersonen, som er stedet de flykter til når revolusjonen bryter ut. I løpet av de tre dagene det tok meg å lese boka dukket det plutselig opp en link med et navn som virket kjent i twitterfeeden min, med avsender VisitFinland - dette godset er nå hotell. Hva er oddsen for at det skulle dukke opp akkurat nå...?


Lese-ute-sesongen er i gang! Her ytterst på Tjuvholmen med en potetskrellpai fra Guernsey...


Mary Ann Shaffer og Annie Barrows - The Guernsey Literary and Potato Peel Pie Society
Dagen etter at jeg diskuterte denne boka med tre venninner, som alle er begeistret for den, sto den plutselig rett foran meg på Fretex. Åpenbart et tegn fra universet om at denne måtte inn på leselista...Det er en brevroman med handling fra 40-tallet - morsom (jeg har sittet på flere kaféer med denne og ledd åpenlyst), men litt for forutsigbar - det var jo aldri noen tvil om hvor hun ville finne lykken til slutt. (Og hva er denne forkjærligheten forfatteren har for navn på S? Sidney Stark, Susan Scott, Sophie Strachan og Simon Simpless dukker alle opp på de første 30 sidene...) Dessuten må jeg jo si at til å være et litterært selskap grunnlagt ved en tilfeldighet og bestående primært av lite lesevante mennesker med en boksamling mer eller mindre rasket sammen fra den lokale landsbybokhandelen, hadde de en imponerende litterær smak... Mitt favorittøyeblikk var da bokas heltinne dumpet forloveden dagen før bryllupet fordi han ville pakke alle bøkene hennes ned i kjelleren for å få plass til alle troféene sine i hylla. En full forståelig reaksjon... (nyinnkjøpt, Fretex)


Susan Hill - Howard's End is on the Landing
Bibliomemoar - favorittgenre og -genrebetegnelse. Jeg vet ikke helt hvorfor, men jeg har stor glede av å lese om andres lesing... Boka begynner med at Hill, på leting etter en bok hjemme, innser hvor mange bøker hun faktisk har og bestemmer seg for å kun lese fra egne hyller et helt år. Det resulterer i en assosiasjonsmettet vandring i en omfangs- og innholdsrik boksamling, med tanker om preferanser (I am bored by Jane Austen. There now, I've said it.) og lesevaner, litteratur og forfattere og livet med bøker. Hill er forfatter og har vært en del av det litterære feltet i England siden 60-tallet, og har personlige erfaringer med og kjennskap til mange av dem hun omtaler. Det er jo vanskelig å ikke kjenne på en viss misunnelse når hun beskriver hvordan hun som ung student på en fest på 60-tallet traff W. H. Auden og nevnte at hun holdt på med en oppgave om hans lyrikk - In a trice, he had taken my hand, pulled me down to sit on the floor beside him and asked if there was anything he could help with. Boka er full av sånne historier, uten at det føles som namedropping - det er en intimitet og en usnobbethet over boka. (egen bokhylle - kjøpt i år)På kafé i Frognerparken en kald formiddag.


Kjøpt:

Dette var visst ikke bare måneden jeg leste mye, det var også måneden jeg kjøpte mye - ti bøker, for å være helt nøyaktig. Fire på ett Fretex-besøk, for eksempel - jeg skulle bare se etter en bok jeg ikke hadde kjøpt uka før og angret, og så dvelte jeg bare et øyeblikk for lenge ved hylla med engelsk pocket... To på en antikvariat-bestilling (vanligvis åpner jeg ikke engang katalogene de sender på mail, men det var visst et svakt øyeblikk) og tre fordi jeg ikke kjøpte det jeg hadde tenkt på Mammutslaget. La meg forklare denne logikken (les: forsvarstalen), som jeg er sikker på at mange andre bokelskere kjenner seg igjen i: Mammutkatalogen kom. Jeg bladde gjennom, jeg merket meg noen jeg hadde lyst på. Jeg endte med å ikke kjøpe noe av dem likevel, av ymse årsaker. Med andre ord: Jeg hadde tenkt å kjøpe bøker, jeg kjøpe ikke bøker - ergo hadde jeg bokkjøp til gode! Voilá - tre bøker bestilt fra ønskelisten min hos bokklubben...

Marguerite von Geldermalsen: Married to a bedouin - sakprosa/memoar. En kvinne fra New Zealand gifter seg med en beduin og bosetter seg i en hule i Petra - det må jo være en spennende historie. (Fretex)
Tara Westover: Educated - sakprosa/memoar. Veien fra en oppvekst på utsiden av samfunnet til en topputdannelse i Cambridge. Allerede lest. (bokklubben.no)
Laurie Graham: The grand duchess of nowhere - roman. Livet som lesser royal, og den russiske revlusjonen sett fra den privilegerte vinkelen. Allerede lest. (bokklubben.no)
Francis Kilvert: Kilvet's diary - dagbok. Dagboken til en engelsk landsbyprest på 1800-tallet. (bokklubben.no)
Susan Sontag - In America - roman. Om en polsk skuespillerinne som emigrerer til USA på 1870-tallet - med en feministisk undertone, antar jeg. (Fretex)
Jon McGregor - Even the dogs - roman. Jeg var veldig begeistret for den forrige jeg leste av McGregor (If nobody speaks of remarkable things), og denne ser ut til å være skåret litt over samme lest. (Fretex)
Colum McCann - Let the great world spin - roman. Igjen er forfatter jeg har hatt gode opplevelser med før (Danseren) og som dermed har gjort seg fortjent til et nytt møte. (Fretex)
Jonathan Guinness - The Mitford house - sakprosa. Engelsk sosietetshistorie om Mitford-familen, som på 1900-tallet produserte the Mitford girls, berømt og beryktet i engelsk overklasse... Lesing pågår. (Fretex)
Bokken Lasson (red.) - 67 Viser fra det gamle Chat Noir - sangtekster. Utgitt 1920. Teaterhistorie og sangtekster - det var jo aldri noe spørsmål... (Nynorsk antikvariat)
Hartvig Kiran (red.) - Scenekunst. Til Det Norske Teatret. 1913-1963 frå Venner av Det Norske Teatret - sakprosa. Festskrift fra teaterets vennelag i anledning 50-årsjubileet. Jeg er jo medlem av vennelaget og har teaterets jubileumsbok fra samme år, denne hadde jo en selvfølgelig plass som ventet i teaterhistoriehyllen min... (Nynorsk antikvariat)Jeg skulle bare se etter én bok på Fretex...

1 kommentar:

Stjernekast sa...

Åh hvor jeg triives her inne. Jeg må bli flinkere til å legge ut bilder av bøker jeg kjøper - som deg kjøpes mange brukt (og det er ekstra stas). Også får jeg veldig mange som venner og familier har lest ferdig.
Angående Agatha (jeg har "bare" lest 3) så opplever jeg det ikke er mulig å finne morderen selv, for løsningene hennes er så "out there". Men det gjør ingenting. Synes hun er kul. læl.

Har du sett Potetskrell-filmen? Jeg er medlem i Kinoklubben og får halvpris på utvalgte filmer - den var en av dem. Det var en trivelig kinotur. Jeg har ikke lest boka da.