fredag 2. februar 2018

Lesemåned januar 2018

Seks bøker må vel sies å være en god start på leseåret, Bare kvinner, selv om den ene handler om en mann. Tre romaner, en memoar, en selvbiografi og en diktsamling. To engelsk, en nynorsk; en ikke-vestlig (under tvil...), en årgangsungpikebok (1870, min utgave er fra 1928). En leseutfordring er også, uvanlig nok påbegynt. Dessuten har jeg bestemt meg for at jeg i år også skal føre oversikt over hva jeg kjøper av bøker - mulig jeg kan komme til å angre på det. Vil jeg egentlig vite...?

Susan Abulhawa - Mornings in Jenin
En bok jeg føler alle har lest før meg... Også en bok jeg synes det er vanskelig å si så mye om, historien er så kompleks (på grensen til melodrama, den kunne bikket over i hendene på en dårligere forfatter), tidsspennet så stort og følelsesregisteret den kaller på enda større. Jo mer jeg leser om Palestina-konflikten, jo vanskeligere blir den egentlig å forstå. Å lese om den i skjønnlitterær form gjør grusomheten i den så mye tydeligere, men også menneskene i den, på begge sider. Historier om liv og mennesker, som Amal i denne boken, gir nyhetsmeldingene et ansikt, som selv om det er fiktivt likevel føles mer virkelig. Anbefales. (egen bokhylle)Når det ikke er vær til å lese ute, får man lese på kafé istedet. I Frognerparken, for eksempel.

Annabelle Despard - Pikeskolen
Jeg følte for litt motvekt til alle kulturmann-memoarene jeg har lest i siste og plukket en kulturdame-memoar ut av hylla, Despard er lyriker født uner krigen av norsk mor og engelsk far og vokste opp i begge landene. Jeg hadde av en eller annen grunn fått det for meg at det handle mye om kostskoleliv, men dengang ei. Det dukket opp et par pikeskoler etterhvert, men jeg mistenker at tittelen vel så mye var ment som som "hele livet er en skole"-allegori. Helt grei bok, ikke veldig spennende eller skjellsettende. Det merkes på språket at forfatteren er lyriker, da - mange fine formuleringer. (egen bokhylle)
Slektskrønike fra Oslo gjennom de siste 100 årene - sånt kan jeg jo like. Om fattigjenta Gudny som gifter seg inn i en velstående norsk-italiensk håndverkerfamilie full av familiehemmeligheter, eksentriske mennesker og tvilsomme gener, og dysfunksjonalitet på mange nivåer. Fengende og nokså lettlest. (egen bokhylle)

Målfrid J. Frahm Jensen - Farmor er hippie
Med undertittel Barnedikt for voksne. En samling lett absurde og morsomme små dikt om farmor som valser rundt barbeint i fargerik tights, drikker champagne i badekaret og har et svært liberalt forhold til planter som kan røykes - med tilhørende fråtsebehov (en hest, en såle / en gjerdepåle) og hallusinasjoner om dansende grønne popcorn og smårev... Om hun er (i slekt med) mormora og/eller farmora til farao skal være usagt, men de hadde nok funnet tonen... (nyinnkjøpt)


Lesing med hund...

Louisa May Alcott - An old-fashioned girl
An old-fashioned girl har også mye god gammeldags moral. Veloppdragen, godhjertet og naturlig jente fra landet besøker mer bemidlet byvenninne som selvfølgelig er fattigere på andre ting - dere kan vel gjette resten... Jeg nevner bare at selv en konkurs kan være en god ting i de rette hender. Min utgave fra 1928 er en senere, forlenget versjon hvor historien har fått en del to som foregår seks år senere. Forfatteren innleder siste kapittel: [I] intend to pair off everybody I can lay my hands on - og det kom vel egentlig ikke som noen overraskelse. Innimellom skinner Alcotts feminisme-meninger likevel gjennom - hun var visstnok adskillig mer radikal på det området enn forlaget (og leserne) ville la henne være. (egen bokhylle - bruktfunn)

Olaug Nilssen - Nesten frelst av Sigvart Dagsland
En svært personlige biografi. Jeg sliter generelt litt med sakprosabøker hvor forfatteren blir veldig tilstedeværende, som Nilssen er her (ja, jeg skjønner at det var det som var hele konseptet...), særlig når det i tillegg blir så meta at det stadig refereres fra redaktørmøter om boka, i boka. Jeg får litt følelsen av å lese et underveisutkast og ønsker meg egentlig det ferdige produktet... Som gammel TenSinger har jeg jo et forhold til Dagsland, og mye av boka er interessant, det blir bare litt mye meta-forfatter-opplegg for meg. Jeg henger meg litt opp i fortellingen om hvordan planene for Dagslands store opptreden på TT i Bergen i 1996 ble sabotert og mislykket - jeg var på den konserten og kan ikke huske noe av oppstyret, utover at en del var skuffet over at det som i programmet var betegnet som et raveparty var Sigvart Dagsland i sebra-bukser (selv tilhørte jeg mindretallet som var svært lettet over dette faktum)...  Dagsland har jo dukket opp i nyhetene med mindre hyggelig fortegn denne måneden, ønsker om god bedring oversendes herved. (egen bokhylle)

Kjøpt:
Jeg har kjøpt flere bøker enn jeg har lest - seks leste, sju kjøpte. Hvorvidt det er en god ting eller ikke er det tryggest å ikke tenke for mye på... Det som derimot er en god ting er at alle er kjøpt i fysisk butikk - tre i bokhandel, fire i bruktbutikker. Og til lommebokas glede (jeg skal ikke føre regnskap over hvor mye lenger jeg bruker på bøker, der går grensen) er bare en kjøpt til fullpris.

Hannah Kohler - The outside lands - roman. Jeg har aldri hørt om hverken boka eller forfatteren, men den lå nå på salgsbordet og fristet... (bokhandel)
Jeffrey Tayler - The lost kingdoms of Africa - sakprosa. Jeg så den og temkte at jeg burde jo lese og lære mer om Afrika (bruktbutikk) 
Målfrid J. Frahm Jensen - Farmor er hippie - lyrikk. Den appellerte umiddelbart til både min indre hippe og mitt livsmål om å bli en eksentrisk gammel dame Allerede lest. (bruktbutikk)
Nils Sletbak (red.) - Det Norske Teatret 1913-1963 - sakprosa. Jubileumsboka fra teaterets 50-årsfeiring, den hører selvfølge hjemme i min samling teaterbøker, rett ved siden av jubileumsboka fra Det Norskes 100-årsfeiring... (Fretex)
Mary S. Lovell - The riviera set 1920-1960 - sakprosa. Nyere historie med forkus på mennesker heller enn krig og politikk, og gjerne med et snev av glamour - en genre i vekst i bokhylla... (bokhandel)
Michael Wolff - Fire and fury - sakprosa. Innsidefortellingen fra Trumps hvite hus - nysgjerrigheten tok overhånd. Lesing pågår. (bokhandel)
Susan Hill - Howard's End is on the Landing - sakprosa. Bøker om bøker - min favoritt-metagenre. Den sto på ønskelisten min i bokklubben, så det var liten tvil da jeg kom over en bruktutgave. (Fretex)


Ingen kommentarer: