tirsdag 6. mai 2014

Lesemåned februar 2014

Man skal passe på å være seg selv, ikke forsvinne i mengden og gjøre ting bare fordi alle andre gjør det. Derfor kommer månedsoppsummeringen min for februar i det alle andre nettopp har posten sine april-oppdateringer (det har selvfølgelig ikke noe med å gjøre at jeg er treg). Fem bøker lest i februar - en fag og fire skjønn, to på svensk, to på norsk, en på engelsk, to Helsinki-relaterte, en oppfølger.


John McGregor - If nobody speaks of remarkable things
Denne romanen plukket jeg opp på et loppemarked fordi jeg hadde et vagt minne om at den var blitt anbefalt i en eller annen blogg en eller annen gang. Den skifter stadig mellom to plan; det ene skildrer livet i en liten gate en varm sommerdag fram mot noe forferdelig som skal skje og som det stadig refereres til. Jeg får stadige assosiasjoner til Stig Dagermanns Att döda ett barn i måten det er skrevet på. Den andre tråden i boka foregår noen år senere, den kvinnelige jeg-personen er en av de mange som var i gata da det skjedde. Hun prøver å få orden på sin egen opplevelse av den hendelsen, samtidig som hun har et nåtidsliv å rydde opp i. På datidsplanet skifter synsvinkelen stadig mellom de mange personene i gata og jeg sliter litt med å holde dem fra hverandre, særlig fordi ingen av dem har navn, men det er egentlig ikke så viktig. Og alle drikker te hele tiden på herlig britisk vis. En annerledes og svært lesverdig bok. (egen bokhylle)

Kristina Sandberg - Sörja för de sina
Oppfølgeren til Att föda et barn. Denne var etterlengtet da den kom, jeg kjøpte den faktisk i innbundet utgave, men likevel tok det over et år før jeg begynte på den, og flere måneder å lese den ferdig. Men det var ikke bokas feil, det var meg... Boka fortsetter der den forrige slapp, det er 1940-tallet, krig i Europa, men for Maj i det nøytrale Sverige handler livet om mann og barn, matlaging og husarbeid og viktigheten av å holde fasade. Alltid være bra nok, og helst litt bedre enn det - den som har foretatt en klassereise kan aldri hvile. Og har virkelig mannen klart å slutte på drikke nå? Alltid på vakt, alltid passe på. Hverdagsliv, kvinneliv, udramatisk, men hendelsesrikt. Og nydelig språk. (egen bokhylle, kjøpt på bokmessen i Gøteborg 2012)

Henrik Meinander - Finlands historia
Vi tror vi vet så mye om Nordens historie (eller er det bare meg...?), men Finland har en ganske annen historie enn de andre nordiske landene - innså jeg etterhvert som jeg leste denne boka. Den er en ganske grunnleggende og kortfattet framstilling - når et helt lands historie de siste 1000 årene skal klemmes inn på 300 sider, sier det seg selv at det ikke blir altfor detaljer. Men jeg ble klokere; ikke minst hadde jeg stor nytte av kapitlene om borgerkrigene da jeg leste Kjell Westös Der vi engang gikk. Det eneste jeg savnet var noen kart, særlig når det var snakk om endrede grenser mot Russland. At det refereres til en by her og der hjelper ikke så mye. Derimot hjalp det jo litt at jeg har finsk almanakk og med det i det minste hadde en lite nåtidskart over Finland lett tilgjengelig i veska...  (Kjøpt på flyplassen i Helsinki)

Julia Otsuka - Buddha på loftet
Ordet kollektivroman får nytt innhold i denne skildringen av japanske kvinner soms reiste til USA for å gifte seg med menn de bare hadde truffet pr brev. Vi får mange historier og ingen historier - alt fortelles i vi-form og ingen klare karakterer står fram, samtidig som mange forskjellige skjebner presenteres. Det er en uvant fortellerform, og jeg bruker litt tid til å venne meg til den, samtidig er det veldig medrivende. En del av meg ønsker seg likevel flere individer, flere fullførte historier, flere detaljer... (lånt på biblioteket)
 
Kjell Westö - Der vi en gang gikk
Egentlig er det litt rart at jeg ikke har gitt meg på Westös Helsinki-bøker for lenge siden, men da et nytt besøk i den finske hovedstaden sto for tur i høst var det på tide. Der vi engang gikk foregår i Helsinki på første halvdel av 1900-tallet, og borgerkrigen spiller en viktig rolle. Historien har to hovedløp som stadig snor seg i hverandre, det ene følger en gutt fra arbeiderklassen, det andre en vennegjeng fra byens elite. Persongalleriet er stort og skjebnene mange, det krever konsentrasjon og innsats å holde alle fra hverandre, men alle engasjerer og fascinerer. og som nevnt hjalp det å lese litt finsk historie parallelt. Som så ofte før elsker jeg å lese bøker som foregår steder jeg er kjent - Westö og jeg skal nok tilbringe mer til sammen... Jeg fikk selvfølgelig også med meg besøket hans på Litteraturhuset i vinter. (lånt på biblioteket)

Februar er mammutsalgmåned, og i år var jeg flink - jeg kjøpte kun den boka jeg hadde sett meg ut på forhånd. At jeg fikk med meg et par bøker fra ikke-mammut-salgsbordet samtidig har jo ingenting med saken å gjøre. Dessuten ble det en leste-om-den-på-en-blogg-og-bestilte-den-umiddelbart-bok, og en når-jeg-først-skal-bestille-en-bok-kan-jeg-jo-slenge-med-en-til-og-sparte-porto-bok...

Tove Jansson - Billedhoggerens datter
Annabelle Despard - Pikeskolen
Daisy Hay - Young Romantics : The Shelleys, Byron and other tangled lives
Josefine Adolfsson (red.) - Ingens mamma : 12 kvinnor om barnfrihet
Helen Fielding - Bridget Jones : Mad about the boy

Ingen kommentarer: