fredag 2. august 2013

Jonas Gardell - Torka aldrig tårar utan handskar 3 : Döden

Siste bind i Jonas Gardell kritikerroste trilogi (bind 1, bind 2) om aids-epidemien blant Stockholms og Sveriges homofile på 80- og 90-tallet kom i hus før helgen og har ligget og ventet på at jeg skulle ha tid til å lese hele på en kveld. Noen bøker må leses i ett, og i enerom. Å ta den med på hyttetur i helgen var lite aktuelt...

Jeg så serien da den gikk på svt i oktober i fjor (den kommer ikke på nrk før i desember - jeg synes det er utilgivelig tregt) og da tredje episode, som er basert på den siste boka, gikk, oppdaget jeg en ny definisjon av pute-tv: Når du borer ansiktet inn i en sofapute så naboene ikke skal høre at du hylgriner... For det er trist, hjerteskjærende, grusomt forferdelig - og vissheten om at det faktisk hendte gjør det jo ikke noe lettere.

Rasmus, Benjamin og de andre er oppdiktede personer, men det er likevel en øyenviteskildring Gardell leverer. Innimellom trer fortellerstemmen ut av fiksjonen og kommer med fakta - hva myndighetene gjorde, hva som ble skrevet og sagt. De delene er ikke mindre vonde å lese.

Heldigvis er  humoren til Gardell også med, ikke minst i fantastiske Paul og hans rå, usentimentale kommentarer. Jeg er fortsatt ikke helt ferdig med tårene etter bokas kanskje sterkeste scene når Seppo, Lars-Åke og Paul diskuterer en av de mange absurde "kurene" som verserte - hvitløk i anus. Paul konkluderer at hvis det blir noe på ham den kvelden, så har jag et litet förspel där jag hetsar upp drömprinsen genom att skjuta ut vitlöksklyfta efter vitlöksklyfta som projektiler ur röven. Tårene fortsetter å renne, men av helt andre grunner... Fortellerstemmen glimter også til med lakoniske observasjoner som Det är mycket blommor på begravningen. Vad annat skulle man vänta sig av en dod bög med egen blomsteraffär? Det hjelper å få ledd litt innimellom, men det endrer ikke hvor fæl historien - både den fiktive og den faktiske - er. Den eneste trøsten er at verden tross alt og heldigvis har gått framover, hvertfall i vårt hjørne av verden.

Gardell har skrevet en viktig trilogi, som kombinerer litterære personer man bryr seg om med en historieleksjon alle burde få med seg. Den norske oversettelsen av første bind skal være rett rundt hjørnet, for de som synes svensk er uoverkommelig.

Jonas Gardell på Allsång på Skansen denne uka. Sangen Mitt enda liv er hentet fra seriens siste episode.

Ingen kommentarer: