mandag 11. februar 2013

Lesemåned: Januar

Månedslesingsoppsummeringsinnlegg virker som en god ide, ikke minst for min egen del. Riktignok har jeg varierende erfaringer med i det praksis -kulturmånedsoppsummeringene jeg driver med i den andre bloggen ender gjerne med at januar kommer omtrent som planlagt i februar, februar kommer ved påsketider og resten kommer når det nærmer seg neste år - men det er da ingen hindring for å prøve igjen. Hope springs eternal, optimismen lenge leve og alt det der...

Januar var en god lesemåned - seks bøker ble fullført. Fire kvinner, fire romaner, to essaysamlinger, to svenske, to engelske, en nynorsk og en bokmål. En rykende fersk, en eldre enn meg.

P. D. James - Death comes to Pemberley
James har vært litterært frekk og vågal og skrevet en oppfølger til selveste Pride and Prejudice av Jane Austen. Tror jeg skal skrive mer om den senere - den er lesesirkelbok med sperredato 1. mars, og flere i lesesirkelen leser her... (Lånt av søster)

Marta Norheim - Friksjonar
Essays om lesing, litteratur og ymse annet, men høy gjenkjenningsgrad. (Lånt på biblioteket)

Herman Wildenvey - Efterklang
Jeg er veldig glad i diktene til Wildenvey, men dette er det første jeg har lest av prosatekstene hans. Hyldningstaler og nekrologer over kjente og ukjente - deriblant hans hyllest til Sigrid Undset, skrevet dagen etter hennes død. Språket er vakkert, litt gammeldags og høytidelig, med en del ord som (dessverre) ikke så mye i bruk lenger - kanskje jeg må påta meg å gjeninnføre noen av dem. (Fra egen bokhylle, kjøpt på loppemarked i 2012)

Marian Keyes - The Mystery of Mercy Close
 Des siste av Walsh-søstrene - Helen - har fått sin bok. Jeg savner den tiden da det betydde festdag og leselykke...(Julegave 2012)

Jonas Gardell - Torka aldrig tårar utan handskar 2. Sjukdommen
Første del - Kjärleken - kom i høst, og del to fortsetter der den første slapp. Det er fortsatt Rasmus og Benjamin som står i fokus - deres forhold til hverandre, til familien og til egen legning, og i Benjamins tilfelle forholdet til menigheten og det valget han etterhvert må ta. I tillegg får vi historiene til Reine og Bengt, og sykdommen rammer stadig flere... Dessuten - til min store glede - får Margareta, Benjamins lillesøster, litt mer plass.

Disse bøkene burde komme med kleenex... Det er så hjerteskjærende vondt, og samtidig så godt skrevet. Serien kommer snart på nrk, og er tema på Bokprogrammet i morgen (12.02). (Nyinnkjøpt)

Britt-Marie Mattsson - "Vi tolererar inga förlorare" Klanen Kennedy
Roman om Kennedy-klanen. I og for seg både godt skrevet og interessant, men en roman bør være litt mer spenstig enn dette. (Julegave2012)

Lurte litt på om jeg skulle inkludere månedens bokinnkjøp i disse oppsummeringene. Er det greit å ha litt oversikt, eller er det best å ikke vite? Man skal vel stå for sine handlinger - dessuten ble det bare to i januar...

Jonas Gardell - Torka aldrig tårar utan handskar 2. Sjukdommen
Oppdaget til min overraskelse på twitter 2. januar at den allerede var kommet - da var det jo bare å hive seg rundt. Lest i sin helhet den dagen den var i hus.

Nils Harald Sødal - For ingens øyne
Tilleggstilbud da jeg bestilte noe annet på cdon *lettlurt* Var veldig begeistret for Sødals Scenebetennelse, så jeg gleder meg til å lese denne. Veskevennlig pocketformat.

Ingen kommentarer: