mandag 17. september 2012

Å synge med sitt nebb

Med helgen full av venninnebesøk og teaterplaner og middagsplaner og annen stas, ble det lite tid til bokfestival generelt (jeg fikk med meg byvandring på søndag, det var det eneste. Men jeg tar det igjen om to uker -da skal jeg på bokmessen i Göteborg *yay*) og bokbloggdiskusjonen generelt. Har lest litt rundt omkring fra de som var på paneldebatten lørdag (Knirk har samlet lenker til alle innleggene, jeg har på ingen måte lest alle) og blir svett og forundret om hverandre. Når ble dette så seriøst?

For meg blir mye av diskusjonene om bokblogger kontra litteraturkritikere litt som å sammenlikne det lokale blandakoret og operasangere. Begge driver i og for seg helt grunnleggende med det samme, men at amatørkor har konserter og trekker publikum, betyr ikke at de truer de profesjonelle på noen som helst måte. Tvert imot kan de på sikt rekruttere både mer publikum og nye utøver til de proffe sfærene. Ingen vil vel heller hevde at et dårlig amatørkor ikke har livets rett, så lenge de involverte har glede av det de driver med?

Jeg kan selvfølgelig bare snakke for meg selv, men bloggen min er et litt shabby amatørkor. Det er en hobby jeg driver med for egen del, fordi jeg har glede av det. Jeg blogger etter innfallsmetoden -når det passer meg, om det det måtte passe meg å blogge om der og da, i den formen det måtte ta (som regel den ustrukturerte, skravlete). Jeg skriver ikke for et publikum (men hurra for alle som kommer hit og har glede/interesse/underholdning av rablinga mi), noen konkret målgruppe eller med noe klart mål.

Bloggplakat og retningslinjer synes jeg er et fullstendig dødfødt spor. Alle variasjonene både i form, struktur og innhold er bokbloggsfæren store styrke, ikke en svakhet eller et problem. Egentlig er det hele poenget med blogging -enhver kan uttrykke seg med sin stemme uten å være redd for å leve opp til standarden eller frykte den røde pennen. Sånne retningslinjer må jo uansett være helt valgfritt, og de som ikke kan/vil/ønsker å rette seg etter noe sånt (og jeg kommer til å stå langt fremme i den gruppa og gjeipe) vil jo bare ignorere den.

I forhold til forlagseksemplarer, bokbloggturnéer osv, må også hver enkelt gjøre sine egne vurderinger. For meg er det ikke aktuelt (et lett standpunkt å ta all den tid bloggen er så liten at forlagene ikke er interessert -de står ikke akkurat i kø for å kaste bøker etter meg...) -å lese en bok for å anmelde den er for meg å starte i feil ende. Jeg leser en bok utelukkende fordi jeg har lyst til å lese den og skriver eventuelt om dem etterpå hvis jeg føler for det, jeg hverken leser eller blogger på oppfordring. Andre har andre vurderinger, mål og motivasjon som er riktig for dem, jeg har ikke noe med å sette meg til doms over det. Ikke tror jeg så mange bokbloggere selger integriteten sin for et gratiseksemplar eller to heller.

Det er mange dyktige bloggere der ute med klare mål og retninger og som nedlegger masse arbeid og tankevirksomhet i bloggingen -ære være dem. Det er enda mange flere som blogger mer tilfeldig og blott til lyst uten de store ambisjonene eller baktankene -av dem vil noen utvikle seg til å bli store bloggere, noen falle av og ganske mange fortsette å blogge i det små for seg selv og sin lille krets av følgere og tilfeldig forbipasserende og være fornøyd med det. Jeg er litt redd for at for mye fokus på standarder og retningslinjer, forpliktelser og ansvar og alt snakket om gode og dårlige bloggere vil skremme vekk en del fra noe de har glede og utbytte av. Jeg som har blogget i mange år kjenner jeg blir litt svett av dette -hadde jeg vært helt fersk nybegynner ville jeg nok tenkt meg om et par ganger til før jeg turde poste noe som helst...

Alle kan ikke bli operasangere, men mange har -og sprer -stor glede i selv et ganske lurvete amatørkor, så lenge de slipper at andre forventer ambisjoner og standarder de selv ikke har eller ønsker.

2 kommentarer:

Beathesbokhylle sa...

Kan signere denne og er enig med deg, jeg er nok en av de som er med i det lurvete amatørkoret og blogger for min egen del og blir kjempeglad når jeg får tilbakemeldinger om bøker jeg har tipset om har slått an hos dem eller når jeg jeg får boktips selv også! Bloggen er min hobby og jer er fornøyd med det.

Sulvis sa...

Om du er et shabby amatørkor, var dette en nydelig sang!