søndag 5. august 2012

Oppsummeringsheat - sakprosa

Richard Davenport-Hines - Titanic Lives : Migrants and Millionaires, Conmen and Crew
En av de mange nye Titanic-bøkene som kom i forbindelse med 100-årsmarkeringen i vår. Her har selve kollisjonen relativt liten plass, det handler mest om alle menneskene som var involvert på en eller annen måte. Den første delen handler om før og tar for seg bygging og planlegging, rederiet og mennene bak, finansiering og mål, verftet i Belfast og de som jobbet der, samt passasjerer og potensielle passasjertyper av alle tre klasser og deres beveggrunner for å krysse Atlanteren. Del to er viet livet om bord, passasjerene og mannskapet -hvem var de, hvor kom de fra, hvor skulle de og hvordan hadde de det underveis? Siste del handler om kollisjonen, hva som skjedde da skipet gikk ned og etterpå.

Jeg har lest min dose Titanic-bøker og regnet egentlig med at boka ville inneholde mye gammelt nytt. En del av stoffet var kjent, men det dukket også opp en del passasjerer og historier jeg aldri hadde hørt om. Jeg har heller aldri lest en framstilling som har satt Titanic og hennes passasjerer inn i en så bred historisk kontekst. Spennende!

Stephen Fry - Moab is my Washpot og The Fry Chronicles
Jeg liker Stephen Fry - han er morsom, intelligent og erke-engelsk. Dette er selvbiografien hans - del en handler om barndommen og livet på kostskole, del to om college-tiden i Cambridge.  Jeg leste dem i feil rekkefølge -ikke noe stort problem, men det motsatte anbefales... Fry skriver  underholdende, med stor selvironi og -innsikt, og veldig ordrikt og assosierende. Når han begynner å fortelle om en hendelse, tar det gjerne ganske mange sider og avstikkere til både to og tre og fire andre kanskje-men-ikke-nødvendigvis-relaterte historier før han kommer til poenget, men det blir på ingen måte kjedelig eller usammenhengende av den grunn.

Richard Herrmann - Mine gleders by
Richard Herrmann og britisk historie er alltid en god kombinasjon. Her tar han for seg London - historie, anekdoter og personer. I likhet med Fry tar han stadige avstikker i alle retninger, uten at det virker forstyrrende, snarere tvert imot. Advarsel: Medfører stor risiko for reisefeber...

Jennifer Worth - Call the Midwife : A True Story of the East End in the 1950s
En britisk selvbiografi til, denne gangen om livet som ung jordmor i slumstrøkene i Londons East End på 1950-tallet. Skildringene av de kummerlige leveforholdene er tidvis ganske sjokkerende, men det er likevel en optimistisk og munter tone i boka. Rørende og hjerteskjærende om hverandre -og fascinerende innsikt i cockney-dialekten for de med språknerd-tendenser. Bøkene (dette er den første av tre) er filmet av BBC, serien gikk på SVT på forsommeren, og kommer forhåpentligvis til en norsk kanal også.

2 kommentarer:

Siljeblomst sa...

Moab is my Washpot har jeg akkurat bestilt meg :-) Det blir mitt første møte med Fry mellom to permer.

HildeSol sa...

Gled deg :)