søndag 10. oktober 2010

Att-ljod frå skuggheimen

I min fars hus er det mange bøker. En av de mer spesielle er Att-ljod frå skuggheimen av Hans Henrik Holm. Wikipedia forteller at

Hans Henrik Holm (født 18. januar 1896, død 27. september 1980) var en norsk lyriker, mest kjent for et lyrisk «folkeepos» i en arkaisk dialekt.
Hovedverket, Folkeeposet som utkom 1933-1971 i sju bind, er i følge Willy Dahls Nytt norsk forfatterleksikon «bygget over mytologisk og folkloristisk stoff, og gitt [det] en språkform så bundet til arkaisk telemarks- og setesdalsmål [slik] at det vanskelig kan leses uten filologiske kommentarer.»
Dahl skriver videre at «De fleste sakkyndige innen folkeminne og språkvitenskap er enige om at stoffinnsamlingen er en svært verdifull innsats, men den litterære vurderingen er splittet mellom full anerkjennelse av Holm som en av Norges store, nasjonale diktere og fullstendig avvisning».

Jeg skjønner jo at det ikke er noe mål for alle å være mest mulig kommersiell og allment tilgjengelig, men å bruke livet ditt på å skrive et monumentalt verk som ingen kan lese, med mindre de er like språknerd som deg selv?


Du, Gjyvi, gjev som verje-dîs
meg betre livd enn presten vís,
bak ditt bjarte blakse-hår
all natte-løyndi djup eg trår.
Sýd kópa under fossefall
av alve-vón i gjøyva kald?
Gjev ho med sitt kvervel-gjyv
for spán i myrke draumer lýv?


Stor, nasjonal dikter eller sær nerd? Hvertfall mest for spesielt interesserte...

Ingen kommentarer: